Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 10:29

Ланцюгова ядерна реакція в Азії

Rate this item
(0 votes)

Майже місяць минув від часу чергового випробування ядерної зброї у Корейській Народно-Демократичній Республіці та запуску супутника. Перші емоційні реакції сусідніх держав змінюються спробами раціонального осмислення наслідків цих процесів. Зокрема, парламент Республіки Корея обговорює питання про створення власної атомної бомби, адже без’ядерний статус Корейського півострова втратив сенс після проведення випробувань ядерної зброї Корейською Народно-Демократичною Республікою.

Власті Республіки Корея вважають, що лише створення власної атомної зброї захистить їх від КНДР. Окрім цих глобальних ініціатив, Республіка Корея вирішила закрити вільну економічну зону у місті Кесон на території КНДР. Досить стримано до ініціативи Сеула поставились у США, які гарантують безпеку Республіки Корея. Адже у разі появи у відповідь на проведення ядерних випробувань у КНДР атомної зброї у руках Південної Кореї певною мірою буде «узаконене» набуття ядерного статусу Північною Кореєю. Внаслідок цього неможливо буде «автоматично» продовжити дію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.
Також у Вашингтоні звернули увагу на «скромну» заяву з Токіо. Японці заявили, що у випадку необхідності готові швидко створити власну ядерну зброю. Такі японські коментарі стурбували Китай, який не втратив нагоди висловити стурбованість «японським мілітаризмом», оскільки «атомні амбіції» Республіки Корея та Японії можуть стимулювати аналогічні бажання захиститись ядерною зброєю від Китаю у Тайвані.
Ймовірна поява у Північній Азії ще чотирьох ядерних держав (бо Китай ядерною зброєю володіє з 1964 року) неминуче перетворить цей регіон на одну з ключових небезпечних зон у сучасному світі. Інша справа, чи сприятиме такий стан справ балансуванню конфліктних інтересів щодо збереження існуючого геополітичного стану у Північній Азії, чи, навпаки, максимально загострить усі існуючі протиріччя. Поки що більш ризикований варіант виглядає найбільш імовірним, зважаючи на відсутність надійних політичних механізмів створення регіональної системи безпеки.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».