Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 10:23

Європейський Союз пішов на поступки Великій Британії

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми у Брюс­се­лі лі­де­ри дер­жав — чле­нів Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу піс­ля три­ден­них пе­ре­го­во­рів із Ве­ли­кою Бри­та­нією до­сяг­ну­ли ком­про­мі­су що­до умов, на яких бри­тан­ська елі­та го­то­ва по­го­ди­ти­ся на не­ви­хід з Єв­ро­со­юзу. За офі­цій­ни­ми ре­зуль­та­та­ми пе­ре­го­во­рів бу­ло ого­ло­ше­но, що сто­ро­ни до­мо­ви­ли­ся що­до ос­нов­них по­ло­жень, які від­стою­вав бри­тан­ський прем’­єр-мі­ністр Де­від Ке­ме­рон.

Зокрема, лідери країн — членів Євросоюзу погодилися, що Велика Британія не повинна приєднуватися до Монетарного союзу. Але Лондон як один із найбільших світових фінансових центрів залишив за собою право дорадчого голосу у справах Монетарного союзу.

Також прем’єр-міністр Девід Кемерон домігся особливих прав Великої Британії у дотриманні договірно-правових норм Євросоюзу. Йдеться про гарантії неучасті Великої Британії у гіпотетичних проектах зі створення «Сполучених Штатів Європи».
Крім того, країни — члени Євросоюзу погодилися на особливі умови соціальної політики Великої Британії щодо мігрантів. Офіційний Лондон домагався згоди Євросоюзу на обмеження виплат трудовим мігрантам з країн — членів Євросоюзу. Насамперед маються на увазі поляки та чехи. Тепер Велика Британія отримала можливість у разі втрати ними роботи платити їм субсидії після чотирьох років легального перебування у Британії.
Відразу після завершення цих переговорів Девід Кемерон оголосив про призначення на 23 червня 2016 року референдуму з питання виходу Великої Британії з Європейського Союзу. Причому Девід Кемерон не втратив нагоди нагадати, як він ненавидить Євросоюз, та похвалити себе за поступки, яких від цього нелюбого союзу він домігся. Поки що британські соціологічні опитування фіксують, що кількість прихильників ідеї виходу Великої Британії з Європейського Союзу приблизно на 10% менше, аніж чисельність британських європейських оптимістів.
Від виходу або невиходу Великої Британії з Євросоюзу залежить доля трансатлантичної зони вільної торгівлі. Сполучені Штати Америки наголошують, що збереження Великої Британії в Євросоюзі є критично важливим для завершення переговорів про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі. Попереду майже чотири місяці запеклих дебатів між британськими європейськими скептиками та європейськими оптимістами, які значною мірою вплинуть на подальшу долю процесу європейської інтеграції.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».