Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 09:52

Балканська інтеграція

Rate this item
(0 votes)

Нові кроваві кордони балканських держав формувалися головним чином шляхом внутрішніх і зовнішніх війн. Тепер нестабільність визначається новою якістю, яка обумовлюється бажанням балканських держав налагодити відносини з Європейським Союзом і НАТО. Нагадаємо, що членами цих обох об’єднань є Словенія і Хорватія.
Натомість Сербія, Боснія і Герцеговина, Македонія та Чорногорія перебувають на різних етапах своїх відносин з Євросоюзом і НАТО. Наприкінці 2015 року Сербія розпочала офіційні переговори про вступ до Європейського Союзу. Ціною цього рішення стала домовленість про сербський компроміс з албанцями Косова

. Власті Косова погодилися на культурну автономію сербів у їхніх анклавах проживання у Косові. Однак це рішення спровокувало кризу у сербському парламенті та вимусило сербські політичні еліти погодитися на позачергові вибори, які відбудуться у середині квітня.
Ще гучніший скандал викликала угода властей Сербії з НАТО про відновлення програми партнерства. Сербські націоналісти нагадали про війну з НАТО 1999 року та звинуватили сербські власті у зраді національним інтересам.
Цю позицію дуже активно підтримує Росія. Кремль намагається перетворити Балкани на нервовий вузол, тиск на який має допомогти Росії домогтися поступок від Євросоюзу у питаннях скасування санкцій. Заради досягнення цієї мети Росія активізувала свою пропаганду не лише у Сербії, а й у Македонії та Чорногорії.
Пасивність Кремля у Боснії обумовлюється передусім слабкістю російських позицій у цій балканській країні, хіба що за винятком боснійських сербів. Правда, й вплив на боснійських сербів є обмеженим. Наразі здається, що боснійські серби, хорвати і боснійські мусульмани виступають за перспективу вступу до Євросоюзу. У середині лютого 2016 року Боснія і Герцеговина подала заявку на вступ до Європейського Союзу. Поки що Євросоюз насторожено ставиться до заявки Боснії і Герцеговини, але не поспішає її відкинути.
Насамперед він стурбований внутрішньополітичною нестабільністю у Сербії й Боснії і Герцеговині. Не є винятком у цьому сенсі й становище у Македонії — там восени 2015 року загострилася внутрішньополітична ситуація. Приводом укотре став розподіл влади між македонськими слов’янами та македонськими албанцями. Албанці звинуватили македонський уряд слов’янської більшості у корупції та зажадали дострокових виборів. 24 лютого 2016 року було розпущено македонський парламент і країна вступила у дострокову парламентську кампанію.
Як і у випадку із Сербією, досить гостро у Македонії стоїть питання зовнішньополітичної орієнтації. На відміну від сербських націоналістів, які виступають проти НАТО, македонські націоналісти виступають за вступ до нього, що розглядають у ролі гаранта від створення «Великої Албанії», тобто ймовірності міжетнічних зіткнень і відокремлення від Македонії районів, населених албанцями.
Питанням НАТО Росія намагається максимально загострити суспільно-політичні протиріччя у Чорногорії, яка веде переговори про вступ до НАТО. Передбачається, що у липні 2016 року Чорногорія може стати членом цієї організації навіть без референдуму. Чинні власті Чорногорії стурбовані тим, що в разі проведення такого референдуму його результат може бути негативним для прихильників вступу до НАТО. Зрештою, дедалі частіше лунають слова про те, що без європейської та євроатлантичної інтеграції Балканах не розірвати з кривавим минулим.
Андій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».