Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 02:47

Пауза для дипломатії

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми у Же­не­ві на­ма­га­ли­ся до­сяг­ну­ти по­лі­тич­но­го ком­про­мі­су що­до мир­но­го вре­гу­лю­ван­ня в Си­рії. Тим ча­сом у Лон­до­ні зі­бра­ли­ся де­ле­га­ції 70 кра­їн — чле­нів ООН, які роз­гля­да­ли пи­тан­ня ор­га­ні­за­ції до­по­мо­ги у по­до­лан­ні си­рій­ської гу­ма­ні­тар­ної ка­тас­тро­фи.

За даними ООН, за п’ять років тотальної війни територію Сирії залишили 6,5 мільйона осіб. Більшість із них намагається осісти в Європі. Ось чому серед організаторів лондонської донорської конференції були провідні країни Європейського Союзу. Цього разу на потреби Сирії вдалося зібрати понад 10 мільярдів доларів. Але до припинення активної фази бойових дій використання цих ресурсів неможливе.
Не дивно, що минулого тижня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг публічно звинуватив Росію у дестабілізації спроб світової спільноти розв’язати сирійську проблему. Кремль таку високу оцінку дій своїх військово-космічних сил у небі Сирії пояснює успіхами на полі бою військ Башара Асада, які під російським прикриттям з повітря перейшли у наступ, але переважно на міста та території, які донедавна перебували під контролем не «Ісламської держави Іраку та Леванту», а визнаної Заходом поміркованої частини сирійської опозиції.

За цих обставин не дивують вимоги сирійської опозиції припинити російську військову кампанію у Сирії, що зірвало женевські переговори. Спеціальний представник ООН у питаннях сирійського врегулювання Стефан де Містура вважає: потрібно розуміти, що після п’яти років війни домовитися про мир буде складно. Поки що їх планують відновити 25 лютого.
Державний секретар США Джон Керрі і російський міністр закордонних справ Сергій Лавров спробували 11 лютого в Мюнхені знайти вихід із глухого кута. Утім, Росія відкинула вимоги припинення облоги міст, контрольованих опозицією, завершення бомбардувань російською авіацією, звільнення полонених. Кремль вважає, що ці питання можуть бути предметом обговорення на наступних етапах переговорів. У відповідь Саудівська Аравія заявила про готовність направити до Сирії сухопутні війська та виявила готовність погодити свої військові плани з членом НАТО Туреччиною.
Вкрай напруженими залишаються російсько-турецькі відносини. На початку лютого в рамках Договору про відкрите небо російські військові фахівці повинні були облетіти на літаку з інспекційною перевіркою територію Туреччини. Але їм було відмовлено після того, як росіяни зажадали обльоту турецько-сирійського кордону та аеродромів, на яких базуються військові літаки країн НАТО.
Розвиток подій засвідчує відсутність не лише довіри між ворогуючими сторонами, а й суцільний дефіцит погоджених планів деескалації ситуації. Поки що замість зняття зайвої напруженості всі сторони сирійського конфлікту грають на підвищення ставок у геостратегічних іграх, жертвами яких уже стала Сирія.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».