Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Лютий 2016 11:22

Президентські вибори у США

Rate this item
(0 votes)

У США 1 лю­то­го 2016 ро­ку роз­по­ча­ли­ся по­пе­ред­ні ви­бо­ри кан­ди­да­тів від Де­мо­кра­тич­ної та Рес­пуб­лі­кан­ської пар­тій на по­са­ду пре­зи­ден­та США, яко­го оби­ра­ти­муть 8 лис­то­па­да 2016 ро­ку. Ува­га до цих ви­бо­рів ве­ли­ка у всьо­му сві­ті, адже від ви­бо­ру 45-го пре­зи­ден­та США знач­ною мі­рою за­ле­жа­ти­ме між­на­род­ний клі­мат і тен­ден­ції до за­ми­рен­ня або за­гос­трен­ня ак­ту­аль­них між­на­род­них про­ти­річ.

Досить жваво на гарячу стадію виборчої кампанії реагує Голлівуд — на екрани майже одночасно вийшли фільми, в яких критикується Гілларі Клінтон за її діяльність на посаді державного секретаря США у 2008–2012 роках. Зокрема, республіканці невтомно звинувачують Гілларі Клінтон у недостатній відповідальності, внаслідок чого 11 вересня 2012 року в лівійському місті Бенгазі від рук терористів загинув посол США в Лівії.

У Гілларі Клінтон у середовищі Демократичної партії з’явився серйозний суперник — сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс, який вважається американськими консерваторами ледь не головним лівим. Його підтримують американські профспілки, зокрема невдоволені угодою про Транстихоокеанське партнерство. Гілларі Клінтон намагається стояти на більш ліберальних позиціях, але це ризиковано, адже у разі її номінації від демократів від Гілларі можуть 8 листопада відвернутися лівоорієнтовані виборці.
Для Клінтон важливими стають голоси поміркованих виборців, яких республіканці намагаються переконати у втраті за період правління Барака Обами Америкою статусу глобального лідера, що створило загрози як для світової стабільності, так і для американської економіки. Імовірніше, якщо кандидатом від республіканців таки стане Дональд Трамп, Гілларі Клінтон легше зможе консолідувати навколо себе поміркованих виборців. Але якщо республіканці спроможуться номінувати на посаду президента більш обережного політика, який не буде, як Трамп, у всіх бідах звинувачувати мусульман і латиноамериканців, боротьба за центристських виборців лише загостриться.
Республіканці змогли привернути громадську увагу до зовнішньополітичних проблем адміністрації Обами, зокрема відсутності миру в Афганістані, дестабілізації Близького Сходу, появі «Ісламської держави» на території Сирії й Іраку, успіхи Китаю у конкурентній боротьбі за вплив у Азії. Тому республіканці не дуже зацікавлені у зовнішньополітичних успіхах Обами у місяці, які залишилися до виборів.
У свою чергу, Барак Обама намагається дистанціюватися від однозначної підтримки чи то Гілларі Клінтон, чи її конкурентів у середині партії. Однак для Сандерса не залишилися непоміченими «надмірні» компліменти щодо професійності Клінтон, висловлені недавно Обамою. Перед останнім стоїть завдання, яке майже неможливо виконати. З одного боку, Обамі треба достойно увійти в історію, а з іншого — не бути причиною падіння рейтингу потенційного кандидата від Демократичної партії на президентських виборах. Скоро побачимо, чи зможе Барак Обама виконати цю місію.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».