Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Сiчень 2016 11:34

Іранський прорив у Європу

Rate this item
(0 votes)

На по­чат­ку січ­ня по­точ­но­го ро­ку Між­на­род­не агент­ство з пи­тань роз­вит­ку атом­ної енер­гії офі­цій­но ви­зна­ло, що Іран у пов­но­му об­ся­зі ви­ко­нує то­ріш­ню до­мо­вле­ність про га­ран­тії від­мо­ви від роз­вит­ку вій­сь­ко­вої скла­до­вої своєї ядер­ної про­гра­ми. Це ста­ло дос­то­вір­ним об­ґрун­ту­ван­ням для ска­су­ван­ня всі­ля­ких за­бо­рон на тор­го­вель­но-еко­но­міч­ні від­но­си­ни з Іра­ном.

Фактично різноманітні ембарго діяли відразу від часів лютневої 1979 року Іранської революції, яка змела шахський режим. Під час іраксько-іранської війни 1980–1988 років більшість країн Європи, проголосивши нейтралітет у цьому конфлікті, активно продовжувала працювати з Іраком, а не з Іраном.

Ситуація дещо змінилася лише на початку 1990-х років. Тоді німецький концерн «Сіменс» розморозив започатковану ще за часів іранського шаха програму розвитку іранської ядерної енергетики. Однак вона знову була призупинена у 2000-х роках, коли при владі в Ірані був радикальний президент Махмуд Ахмадінежад.
Відразу після офіційного скасування санкцій Європейського Союзу іранський президент Хасан Рухані побував з візитами в Італії та Франції. Іран найбільше зацікавлений у доступі до європейських технологій, передусім у нафтовидобувній галузі.
Не менше Іран зацікавлений у розмороженні контактів у військово-технічній сфері. Утім, країни Євросоюзу до цієї пропозиції ставляться дуже обережно. Адже після страти шиїтського проповідника Ан-Німра у Саудівській Аравії надто гарячими є ірансько-саудівські відносини.
Разом із тим європейці також зважають на той факт, що США зберегли більшу частину санкцій щодо Ірану, тому європейцям буде непросто погодити продаж Тегерану спільних із США технологічних розробок. Проте навіть політичний вихід із режиму санкцій наразі дуже важливий для Ірану, що й засвідчила програма візитів президента Рухані до Італії й Франції.
Іран готовий прорвати оголошену ще президентом США Джорджем Бушем-молодшим «осі зла». Тим паче що з неї вже вийшла у 2015 році Куба, з якою адміністрація президента Барака Обами відновила у повному обсязі дипломатичні відносини. З фактичним виходом Ірану з ізоляції на західному напрямку у цій осі залишилася сама Північна Корея.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».