Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Сiчень 2016 11:17

Сирійський мінливий шанс дипломатії

Rate this item
(0 votes)

25 січ­ня 2016 ро­ку в Же­не­ві від­но­ви­ли­ся дип­ло­ма­тич­ні зу­сил­ля у спро­бі по­шу­ку мож­ли­вос­тей для дип­ло­ма­тич­но­го вре­гу­лю­ван­ня си­рій­сько­го кон­флік­ту. Цій по­дії пе­ре­ду­ва­ли по­пе­ред­ні кон­суль­та­ції сто­сов­но умов фор­му­ван­ня пред­став­ниць­кої де­ле­га­ції від офі­цій­ної си­рій­ської опо­зи­ції, ство­рен­ня по­ряд­ку ден­но­го пе­ре­го­во­рів.

Досить жвавими були попередні російсько-американські дискусії на тему, кого із сирійських опозиціонерів вважати легітимними, а кого записати у терористи. Ця процедура була тим більш непростою, що за кожним загоном польових командирів у Сирії відповідно стоять спонсори зі своїми специфічними інтересами.

Наприклад, Росія фінансує армію сирійського президента Башара Асада. Натомість США зосередилися на підтримці «Вільної сирійської армії». У свою чергу, Іран небайдужий до дій на сирійських фронтах як армії Асада, так і своїх загонів «Хезболли», що зайвий раз напружує й нервує Ізраїль.
До того ж Саудівська Аравія і Катар вважаються інвесторами у сирійські військові угруповання «Ан-Нусра». Досить широким також є представництво захисників турецьких інтересів у Сирії.
Ситуація ускладнюється тим, що «загальні ізгої» з «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ІДІЛ) попри серйозні поразки впродовж останніх чотирьох місяців продовжують контролювати великі території. Причому на них розташовані сирійські поклади нафти. Видобуваючи її, бойовики ІДІЛ продають чорне золото навіть уряду Башара Асада, який вимушений її купувати, аби з електрикою був Дамаск.
Але внаслідок цього до кола спонсорів ІДІЛ за бажання можна записати й Башара Асада. Тому Вашингтон і Москва вирішили, що у женевському форматі переговорів мають бути представлені всі учасники конфлікту, за винятком ІДІЛ.
Зрештою, ІДІЛ офіційно не має свого дипломатичного апарату та посилається на традиції «священної війни» проти «невірних», які забороняють навіть перемир’я у цій війні.
Після того як загони «Ан-Нусри» у провінції Латакія зазнали військових поразок, вони не захотіли сідати за стіл переговорів із представниками Асада. Росія і США як спонсори цього женевського дипломатичного раунду замирення Сирії навіть погодились, аби переговори за їхнього посередництва відбувалися не за круглим столом, а в окремих приміщеннях.
Компромісно виглядає також формування порядку денного женевських переговорів. Зокрема, Росія в принципі не заперечує проти відставки Башара Асада, чого безуспішно від весни 2011 року домагається багатолика сирійська опозиція.
Фактично учасників женевських переговорів принаймні тактично-символічно поєднує лише спільне бажання прибрати з політичної карти Сирії ІДІЛ. Але треба мати на увазі специфіку цього терористичного угруповання. Його бойовики не визнають ані громадянства, ані державних кордонів. Так само для них «неповноцінними мусульманами» є не тільки шиїтська релігійна меншість, а й сунітська більшість, яка, на думку ідеологів ІДІЛ, занадто «модернізувалась та вестернізувалась».
Такі ідеологічні настанови перетворюють ІДІЛ на дуже гнучку структуру, здатну пристосуватися до будь-яких ненормальних умов існування. Правда, за відкритими даними багатьох розвідувальних служб, верхівка керівництва ІДІЛ відразу після початку російських бомбувань території Сирії переїхала до безпечнішої Лівії. Відтоді у цій країні також більш інтенсивною стала громадянська війна.
Тож навіть у випадку серйозних військових поразок на території Сирії та Іраку ІДІЛ уже готова перенести свій терористичний центр на територію Лівії, звідки до Європи ще ближче. Тому навіть у випадку, якщо станеться велике дипломатичне диво й під тиском Росії і США режим Асада та легалізована світовим співтовариством опозиція достатньо швидко об’єднають свої військові зусилля проти ІДІЛ на сирійській землі, ця терористична структура має всі шанси «воскреснути» на лівійській землі.
Така ймовірна трансформація навіть більше відповідає ідеології найагресивніших прихильників ІДІЛ, які мріють про антихрестовий похід до «розбещеної лібералізмом» Європи та її подальшої ісламізації у форматі «вірувань ІДІЛ».

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».