Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 11:24

«Некитайський вибір» тайванців

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми від­бу­ли­ся пре­зи­дент­ські ви­бо­ри на Тай­ва­ні. Ця кра­їна офі­цій­но іме­нує­ть­ся Ки­тай­ською Рес­пуб­лі­кою, на від­мі­ну від Ки­тай­ської На­род­ної Рес­пуб­лі­ки. Два Ки­таї з’яви­ли­ся на по­лі­тич­ній кар­ті сві­ту во­се­ни 1949 ро­ку, ко­ли на ос­тро­ві Тай­вань ви­са­ди­ли­ся роз­би­ті на ма­те­ри­ко­во­му Ки­таї ко­му­ніс­та­ми при­хиль­ни­ки ко­лиш­ньо­го лі­де­ра «На­род­ної пар­тії — Го­мін­дан» Чан Кай­ші.

Відтоді тайванське суспільство було фактично поділене на дві нерівнозначні частини — корінне місцеве населення та гомінданівців. Останні послідовно виступали за декомунізацію Китаю, що вважали передумовою для реінтеграції Тайваню і Китаю.
До кінця 1980-х років на Тайвані фактично була однопартійна система. Лише на початку 1990-х років після смерті всіх прямих родичів Чан Кайші на Тайвані розпочалася демократизація, наслідком якої стало повернення до багатопартійної системи.

На це дуже хворобливо реагував Китай, який пропонує Тайваню вирішити проблему національної єдності за моделлю «одна країна — дві політичні системи».
Прикладом такої системи є повернення до складу Китаю у 1997–1999 роках Гонконгу та Макао, які відтоді на 50 років отримали гарантії незмінності своїх політичних систем. Утім, з відновленням багатопартійної системи на Тайвані різкішими стали політичні протиріччя між прихильниками партії «Гоміндан», які в принципі не заперечують можливості реінтеграції з Китаєм, та адептів незалежності Тайваню. У відповідь Пекін у 1996 році заявив, що будь-яка спроба офіційного проголошення незалежності Тайваню означатиме оголошення війни Китаю.
На цьогорічних виборах кандидат Демократичної прогресивної партії 59-річна Цай Інвень перемогла кандидата партії «Гоміндан» Еріка Чу. Зазначимо, що Цай Інвень як новий президент Китайської Республіки виступає проти політичного зближення з материковим Китаєм. Вона підтримує збереження існуючого стану фактичної незалежності Тайваню, але проти різких кроків з проголошення незалежності. Цай Інвень наполягає на приєднанні Тайваню до створеної американцями Транстихоокеанської зони вільної торгівлі, котра розглядається як противага китайському впливу у регіоні.
Наступного тижня тайванська проблематика поряд із північнокорейськими термоядерними випробуваннями буде провідною темою переговорів у Пекіні за участю державного секретаря США Джона Керрі. Адже тайванська проблема є однією з найгостріших у китайсько-американських відносинах. Адміністрація Барака Обами намагається без потреби не загострювати відносини з Пекіном, тим паче що в умовах біржової кризи будь-яка конфронтація означатиме додаткові ризики поглиблення економічної кризи.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».