Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 18:21

Туркменистан розпочав будівництво газопроводу

Rate this item
(0 votes)

13 груд­ня Турк­ме­ни­стан роз­по­чав бу­дів­ниц­тво га­зо­про­во­ду TAPI на влас­ній те­ри­то­рії. Він має про­хо­ди­ти з турк­мен­сько­го міс­та Ма­ри че­рез Аф­га­ніс­тан (Кан­да­гар і Ге­рат) до Па­кис­та­ну та Ін­дії. Дов­жи­на тра­си ста­но­вить при­близ­но 1800 кі­ло­мет­рів, про­пуск­на здат­ність га­зо­про­во­ду — 33 міль­яр­ди ку­бо­мет­рів га­зу що­річ­но. За­вер­шен­ня бу­дів­ниц­тва пе­ред­ба­че­но на гру­день 2019 ро­ку.

У консорціумі, який будує газопровід, беруть участь Аfghan Gas Enterprise, Inter State Systems (Пакистан) і GAIL (Індія), а його лідером є Turkmengaz. За інформацією медіа, консорціум веде переговори про включення до проекту контрольованої владою Об’єднаних Арабських Еміратів фірми Dragon Oil, яка веде роботу на нафтових і газових родовищах у Туркменистані.
Сировинною базою для газопроводу буде газ, видобутий із третьої черги родовища Галкиниш, а рамкове порозуміння Туркменистан підписав із консорціумом японських фірм. Кошти будівництва газопроводу британська фірма Penspen оцінила в 10 мільярдів доларів. Реалізація проекту стала можливою завдяки участі Азіатського банку розвитку (ABR), який допоміг у досягненні порозуміння всіма сторонами, а також фінансував проектні роботи.

Рішення про реалізацію TAPI через Туркменистан стало результатом провалу політики диверсифікації експорту газу з цієї країни. Після скорочення Росією імпорту туркменського газу (2009) і у зв’язку з невиразними перспективами поставок у майбутньому, Ашхабад дедалі більше залежить від експорту сировини в Китай. З перспективи Туркменистану другий найбільший споживач його газу — Іран не становить альтернативного ринку з огляду на те, що має власні запаси і проявляє тверду позицію в питанні ціни імпортованого туркменського газу.
Відсутність перспектив початку поставок Південним газовим коридором (через Південний Кавказ до Європи) викликана опором Росії будівництву транскаспійського газопроводу. Відчуття закритості і зростаючої залежності від Китаю підштовхнуло Туркменистан до початку будівництва TAPI.
Незалежно від початку будівництва, перспективи реалізації проекту залишаються туманними. Важливою проблемою є хаос в Афганістані, а особливо — несприятлива ситуація в галузі безпеки. Шанси проекту визначить здатність Туркменистану порозумітись, а на практиці — купити лояльність окремих збройних угруповань у цій країні.
Невирішеним залишається питання фінансування інвестиції: для її реалізації ключовим залишатиметься здобуття закордонних позик. Можливо, фінансово підтримати TAPI може ABR, в якому найбільшу частку має Японія. Також з огляду на ворожість між Пакистаном та Індією нема повної впевненості, чи вдасться реалізувати проект у цих двох державах.
У регіональному вимірі будівництво газопроводу матиме стабілізуючий вплив на ситуацію в Афганістані (робочі місця, надходження до бюджету), ставши черговим полем активності Туркменистану, який уже тепер експортує до Афганістану електроенергію і будує залізничну інфраструктуру. Водночас цей шлях поставок газу відповідає геополітичним інтересам США, які зацікавлені в емансипації країн Центральної Азії від Росії та Китаю і однозначно підтримують будівництво TAPI. Реалізація проекту вдарить по інтересах Ірану, який просуває альтернативний проект газопроводу в Пакистан та Індію.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».