Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 14:48

Венесуела: політичний поворот

Rate this item
(0 votes)

6 груд­ня 2015 ро­ку від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські ви­бо­ри у Ве­не­су­елі. Піс­ля смер­ті Уго Ча­ве­са Ве­не­су­ела б’є ре­кор­ди ін­фля­ції. Пре­зи­дент кра­їни Ні­ко­лас Ма­ду­ро на­ма­гає­ть­ся будь-що збе­рег­ти курс ве­не­су­ель­сько­го со­ці­аліз­му, який ґрун­тує­ть­ся на про­да­жу наф­ти. 
Утім, низь­кі ці­ни на неї, ви­со­кий рі­вень ко­руп­ції у на­ціо­на­лі­зо­ва­ній наф­то­вій кор­по­ра­ції Ве­не­су­ели, збід­нін­ня ве­не­су­ель­сько­го місь­ко­го се­ред­ньо­го кла­су є по­туж­ни­ми фак­то­ра­ми, які під­ри­ва­ють не ли­ше ідео­ло­гію, а й прак­ти­ку ча­віз­му.

Йти курсом Уго Чавеса після його смерті виявилося непросто. Фактично від 2013 року у Венесуелі встановився перехідний політичний режим. Президент країни Ніколас Мадуро, сконцентрувавши під своїм контролем залишки ресурсів країни, намагається тероризувати за допомогою озброєних прихильників чавізму опозиційно налаштованих політиків та їхніх прихильників.

Цьогорічна парламентська виборча кампанія відбувалася на тлі помітного неозброєним оком політичного насилля у багатьох провінціях Венесуели.
На фініші перегонів напруження додали новини з Аргентини. Адже два тижні тому президентом Аргентини обраний ліберал Маурісіо Макрі. Його венесуельський колега Ніколас Мадуро висловив стурбованість тим, що новий аргентинський президент проводитиме неоліберальну економічну політику в Аргентині та виведе цю країну з латиноамериканського лівого альянсу на шлях тіснішої співпраці із США.
Ці антиамериканські настрої, які послідовно підтримуються венесуельською державною пропагандою, соціальні подачки маргінальним прошаркам міст і сіл Венесуели, послідовне сіяння розбрату класової боротьби стали інструментами виборчої кампанії прихильників Ніколаса Мадуро.
Однак чимало венесуельців за 16 років чавізму втомилися від соціального експерименту боліварійського соціалізму. Тож очікувана перемога венесуельської демократичної опозиції була лише питанням активності виборців на дільницях для голосування. Аби цю активність мінімізувати, властям довелося вдатися до низки силових провокацій.
За даними Національної виборчої ради, опозиція отримала 99 депутатських місць з 167 до однопалатної Національної асамблеї, передає російська служба Бі-Бі-Сі.
Правлячій Єдиній соціалістичній партії Венесуели, згідно з попередніми даними, дістанеться 46 місць.
Таким чином, уперше за 17 років — з часу приходу до влади Уго Чавеса — соціалісти втратили більшість у венесуельському парламенті.
Явка на виборах, що відбулися 6 грудня, становила 74,25%.
У багатьох районах венесуельської столиці Каракаса звістку про перемогу опозиції зустріли феєрверками.
Опозиція сподівається на хвилі аргентинської перемоги прихильників лібералізму здійснити радикальний політичний поворот у Венесуелі. Зробити це буде нелегко, але немає безнадійних справ, особливо якщо для змін визріли всі передумови.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».