Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 19:36

Балканські загадки

Rate this item
(0 votes)

Пар­ла­мент Рес­пуб­лі­ки Ко­со­ве 2 лис­то­па­да під­три­мав До­го­вір про асо­ці­ацію з Єв­ро­пей­ським Со­юзом, який був під­пи­са­ний кіль­ка тиж­нів то­му. Про­цес ін­тег­ра­ції Ко­со­ва із за­хід­ни­ми струк­ту­ра­ми, од­нак, не бу­де лег­ким, пе­ре­до­всім че­рез про­тес­ти опо­зи­ції і не­по­ро­зу­мін­ня із Сер­бією, яка та­кож праг­не до член­ства в єв­ро­пей­ській спіль­но­ті.

За ратифікацію Договору про асоціацію і стабілізацію з ЄС проголосували 86 із 120 членів парламенту Косова. Прем’єр Іса Мустафа заявив, що це рішення послужить економічному розвитку та будівництву правової держави. Міністр з питань європейської інтеграції Бекім Чоллаку назвав це рішення першим кроком на великому шляху до вступу в ЄС, підкресливши також, що завдяки їй для Косова відкриється ринок, який налічує 500 мільйонів людей.

Початок переговорів Косова з ЄС не був легким. Донині державу не визнає частина нинішніх членів ЄС, які побоюються внутрішніх сепаратистських рухів. Крім того, вже раніше розмови про вступ вела Сербія, яка донині формально не визнає проголошеної у 2008 році держави. Брюссель з 2007 року передає фінансові ресурси Пріштині, тому Косове у 2011 році розпочало переговори про нормалізацію відносин із Сербією, що триває донині при посередництві європейських інституцій.
У жовтні 2012 року в Брюсселі зустрілися прем’єри обох держав, а менш ніж через півроку переговори провели президенти. Проте переломним моментом стало підписання обома сторонами Брюссельського договору, без якого подальша інтеграція з Євросоюзом була неможлива. Та переговори загальмували наприкінці 2014 року, коли вибори у Косові виграли партії, які виступають проти м’якого курсу щодо Сербії.
У серпні поточного року Сербія і Косове підписали черговий договір, який надає більше прав самоуправлінню сербської меншини і регулює питання використання мосту в Косовській Митровиці, який відділяє сербів і албанців, котрі там живуть. Попри підписання кількох порозумінь під тиском Брюсселя багато справ залишаються неврегульованими, а основною є проблема визнання Косова Сербією.
Але позиція Сербії не є єдиною проблемою нинішньої урядової коаліції, яка веде переговори з політиками Євросоюзу. Основною перешкодою можуть стати дії опозиції, яка останніми тижнями перешкоджала засіданням парламенту, розпилюючи сльозогінний газ, а після затримання депутата, який це робив, організувала заворушення перед будинком поліції в Пріштині.
Критиків влади очолює Альбін Курті, заступник голови націоналістичної партії «Становлення», яка виступає за об’єднання всіх земель, де проживають албанці. Під час війни у колишній Югославії Курті був арештований сербськими військовими за терористичну діяльність, натомість пізніше виступав за незалежність Косова і закликав до нападів на солдатів, які брали участь у стабілізаційній місії ООН. Неодноразово його партія організовувала заворушення проти домовленостей із Сербією, а прихильники «Становлення» нападали на членів сербської спільноти в Косові.
Наприкінці 2010 року Рада Європи опублікувала доповідь на тему мафіозного характеру Армії Визволення Косова (УЧК), натомість у середині серпня косовський парламент затвердив зміни до конституції, які дозволять утворити спеціальний суд, який має провести аналіз діяльності цієї організації у війні в колишній Югославії. Рішення косовських політиків викликало численні протести на вулицях косовських і албанських міст. Звідси можна припускати, що вивчення військових злочинів буде надзвичайно складним, тим більше, що перед судом мають постати лідери парламентських партій.
Проте нападки з боку опозиції не становлять єдиної перешкоди в процесі інтеграції із західними структурами. Косове є останньою балканською країною, яка підписала Договір про асоціацію з ЄС також через внутрішні проблеми. Крім неврегульованого питання сербської меншини і прикордонного спору із Сербією, молода держава не виконує основоположних вимог Євросоюзу. Найсерйознішою проблемою є гігантська корупція і організована злочинність.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».