Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 20:55

Сирія: між війною і дипломатією

Rate this item
(0 votes)

Закінчується перший місяць бомбувань російськими військово-повітряними силами території Сирії. З самого початку Кремль заявляв, що бомбування позицій опозиційних до президента Башара Асада сил здійснюватиметься, допоки сирійська армія їх розіб’є. Однак зробити це, навіть за умов підтримки з повітря, все ще важко.
Наступ урядових військ відбувається повільно, тому російська пропаганда вже «прогнозує», що експедиційна операція закінчиться не раніше грудня 2015 року. Розвиток військово-політичної ситуації в Сирії та навколо неї засвідчує, що навіть умовної перемоги на фронті буде недостатньо для остаточної політичної перемоги. Тож Росія намагається одночасно перейти у дипломатичний наступ.
Зокрема, вдалося погодити технічний регламент взаємодії російських і американських пілотів у небі Сирії. Поки що це єдиний реальний результат кремлівських військово-дипломатичних зусиль.
Водночас, після минулого тижневого візиту Башара Асада на рандеву з Володимиром Путіним, Росія намагається показати, нібито сирійський президент готовий до переговорів з такою любою Заходу поміркованою сирійською опозицією.

Насправді Башар Асад «милостиво» погодився лише взяти участь у позачергових президентських виборах. Але це в жодному разі не влаштовує ані Захід, ані прихильників сирійської опозиції в Туреччині, Катарі та Саудівській Аравії.
Максимум, на що компромісно готовий погодитись Захід, — це залишити Асада у Дамаску на так званий «перехідний період» до умовної перемоги над «Ісламською державою Іраку і Леванту». Проте й у цьому питанні Москва намагається грати на протиріччях між Євросоюзом і США. Євросоюз, який потерпає від напливу біженців із Сирії, намагається будь-якими засобами стабілізувати ситуацію в Сирії.
Недавно німецький канцлер Ангела Меркель відвідала з цього приводу Туреччину, де пообіцяла інвестиції в турецьку економіку, допомогу задля створення на території Туреччини таборів для сирійських біженців, безвізовий режим для турків на Шенгенському просторі, навіть відносно швидкий вступ Туреччини до Євросоюзу.
У відповідь турецьке керівництво зажадало політичної підтримки своєї війни проти курдів, створення за допомоги військово-повітряних сил НАТО безпілотної зони над Північною Сирією, де за задумом Анкари й мають бути розташовані табори для сирійських біженців. Але в процесі реалізації цього плану є великі ризики, адже саме ці райони Сирії наразі є оперативним простором російських бомбувань.
Сполучені Штати Америки налаштовані щодо сирійської проблеми радикальніше, ніж Євросоюз. Президент Барак Обама вже втомився слухати закиди щодо слабкості своєї близькосхідної політики та, здається, він не проти завершити свою другу президентську каденцію «перемогою над Асадом», нехай навіть пожинати плоди цієї перемоги доведеться вже наступнику Обами. Ситуація, яка складається, робить найбільш можливим лише один варіант, який полягатиме в територіальному дробленні Сирії на окремі анклави.
Заради цього Володимир Путін і втягнувся в сирійську авантюру, аби створити в провінції Латакія державу алавітів, яка залишить там російську військову базу та збереже для Кремля вплив на Близькому Сході. Здається, з цим варіантом готовий погодитись Євросоюз, але він не влаштовує США та їхніх союзників із консервативних арабських режимів, які мріють про цілковиту перемогу в Сирії, без чого неможливо мінімізувати російсько-китайський, іранський та, до певної міри, — європейський вплив на Близькому Сході.
Конкуренція між цими протилежними інтересами й змушує сирійців гинути на фронтах цієї війни, яка з локальної поступово, але неухильно, перетворюється на серйозний регіональний конфлікт.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».