Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Жовтень 2015 17:00

Канадці прагнуть змін

Rate this item
(0 votes)

19 жовтня 2015 року парламентські вибори пройшли у Канаді.
У результаті перемоги Ліберальної партії Канади прем’єр-міністром країни став лідер партії Джастін Трюдо.
На цьому посту він змінив Стівена Харпера, який пробув прем’єром 9 років. Згідно з попередніми підрахунками голосів більша частина місць у парламенті дістанеться лібералам вперше за 9 років, передає Бі-бі-сі.
Консерватори втратили багато місць і на майбутні 4 роки формують опозицію. Однак зміна уряду в Канаді не означатиме зміни курсу стосовно України. Досі всі партії у парламенті підтримували подальшу допомогу Україні та засуджували агресію з боку Росії.

Більше того, понад 10 депутатів українського походження пройшли до парламенту від Ліберальної партії.
Ліберали у Канаді у своїх заявах неодноразово наголошували на необхідності розширити санкції щодо Росії. Так, за твердженням Бориса Вжесневського, новообраного депутата парламенту від Ліберальної партії, Джастін Трюдо публічно заявив, що у разі його перемоги він ініціюватиме на міжнародному рівні відключення Росії від міжбанківської системи SWIFT.
Також ліберальні кандидати повідомляли, що список осіб, що підпадають під санкції, повинен бути розширений та включати низку російських олігархів, які вже потрапили під санкції у сусідніх Сполучених Штатах Америки.
* * *
Джастін Трюдо походить із вельмишановної канадської родини — його батько П’єр Трюдо був прем’єр-міністром Канади близько 15 років із невеликою перервою. Він став впроваджувачем політики мультикультуралізму та ініціював ухвалення Хартії прав і свобод, що стала частиною Конституції. Сам Джастін Трюдо почав активно долучатися до політики після смерті батька у 2000-х роках. До цього він працював викладачем французької мови, вів дослідження в університеті та навіть зіграв декілька ролей у телевізійних фільмах. У 2008 році він став депутатом від Ліберальної партії, яка тоді була в опозиції до консервативного уряду.
На цьогорічних федеральних виборах для багатьох канадців Ліберальна партія на чолі з Трюдо стала уособленням змін — більшість населення хотіла понад усе змінити уряд, усі інші фактори, такі як політичні плани та стратегії, були не так важливі. Уряд Гарпера був при владі близько 10 років, він переобирався тричі — два рази формуючи уряд меншості, а у 2011 році отримав більшість у парламенті.
Бажання змін змусило понад 68% виборців прийти на виборчі дільниці, щоб виконати свій громадянський обов’язок. Такої високої явки на виборах у Канаді не було із 1993 року, пише The Globe and Mail.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».