Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Жовтень 2015 16:57

Дрейфують у напрямку правого центру

Rate this item
(0 votes)

18 жовт­ня 2015 ро­ку від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські ви­бо­ри у Швей­ца­рії. Го­ло­су­ван­ня прой­шло в усіх 26 кан­то­нах Швей­цар­ської Кон­фе­де­ра­ції. Кож­не швей­цар­ське во­ле­ви­яв­лен­ня стає яс­кра­вим при­кла­дом тор­же­ства де­мо­кра­тич­них цін­нос­тей. При­чо­му слід пам’­ята­ти, що швей­цар­ські гро­ма­дя­ни, ко­рис­ту­ючись уні­вер­саль­ним ме­ха­ніз­мом кан­то­наль­них і за­галь­но­швей­цар­ських ре­фе­рен­ду­мів, ма­ють на­го­ду опе­ра­тив­но вно­си­ти ко­рек­ти­ви у внут­ріш­ньо­по­лі­тич­ний і зов­ніш­ньо­по­лі­тич­ний курс кра­їни.

Власне, самі вибори у Швейцарії проходять із точністю годинників місцевого виробництва.

Попередні парламентські вибори, які відбулися у 2011 році, зафіксували традиційну швейцарську політичну географію розподілу голосів за шкалою «ліві — праві» між німецькомовними, франкомовними, італомовними та ретороманськими кантонами. За політичною традицією німецькомовні кантони залишаються більш консервативними, ніж романомовні.
Чотири роки тому виборча кампанія в Швейцарії пройшла під супровід антиемігрантських настроїв. У тому ж 2011 році у країні відбувся референдум, на якому мусульманам заборонили будувати нові мечеті на швейцарській території. Хоча на тих виборах перемогла коаліція лівоцентристських політичних партій Швейцарії, внутрішньополітичний курс країни останні чотири роки був більш правоцентристським, ніж лівоцентристським. Зокрема, це проявилося у закручуванні гайок на механізмах прийому емігрантів.
На декількох референдумах більшість громадян Швейцарської Конфедерації підтримала законопроект щодо підняття майнового цензу для потенційних переселенців до Швейцарії. Ця країна і досі є гостинною насамперед для товстосумів з усього світу. Ставлення швейцарських еміграційних служб до біженців із країн третього світу залишається жорстким. Бідних біженців упродовж доби депортують до країни, з якої вони прибули до Швейцарії.
Не менш непоступливим є ставлення швейцарців до Євросоюзу, який наполегливо вимагає максимального обмеження банківської таємниці. Загалом більшість швейцарців послідовно негативно налаштована щодо спроб Євросоюзу за фактом підключити Швейцарію до спільних європейських програм. Правоцентристські політичні партії Швейцарії більш скептично оцінюють відносини з Євросоюзом. Це помітно вплинуло на результат цьогорічного голосування на парламентських виборах.
Зрештою, швейцарські лівоцентристи поступилися більшістю голосів правоцентристському блоку партій. Це значить, що Швейцарська Конфедерація у найближчі чотири роки проводитиме вкрай обережну політику щодо Євросоюзу та більш жорстко відстоюватиме швейцарські національні інтереси, зокрема у питанні мінімізації прийому біженців у намаганнях зберегти швейцарську ідентичність.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».