Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Жовтень 2015 11:34

Білорусь напередодні президентських перегонів

Rate this item
(0 votes)

За два­дцять чо­ти­ри ро­ки не­за­леж­но­сті Бі­ло­русь зна­ла ли­ше двох пре­зи­ден­тів: пер­шо­го гла­ву дер­жа­ви — Ста­ні­сла­ва Шуш­ке­ви­ча, який при­вів Бі­ло­русь до не­за­леж­но­сті, у лип­ні 1994 ро­ку змі­нив Олек­сандр Лу­ка­шен­ко. Від­то­ді він ви­гра­вав усі пре­зи­дент­ські пе­ре­го­ни.

Правда, в 2011 році президентська кампанія виявилася чи не найбільш скандальною. Чимало опонентів президента опинилися за ґратами або в еміграції. Натомість Білорусь залишилася під дією режиму економічних і політичних санкцій із боку Заходу. Такий розвиток подій стимулював участь Білорусі в інтеграційних процесах на пострадянському просторі.
Певні зрушення у позиції білоруського президента можна було побачити наприкінці 2013 року під впливом Революції гідності в Україні. Мінськ був не в захваті від анексії Криму та від початку бойових дій на Донбасі.

У вересні 2014 року та у лютому 2015 року Мінськ став дипломатичною площадкою для переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Конструктивна дипломатична роль Білорусі була помічена на Заході.
У підсумку вперше за десять років президент Білорусі Олександр Лукашенко 27 вересня 2015 року у Нью-Йорку виступив із промовою на Генеральній Асамблеї ООН. Утім, змістовно промова була досить конфронтаційною щодо оцінок однополярного світу. Водночас цьогорічна президентська кампанія у Білорусі відбувалася без ексцесів.
На фінішну пряму кандидатами на посаду президента Білорусі вийшли отаман Микола Улахович, ліберал-демократ Сергій Гайдукевич, активістка громадського руху «Кажи правду» Тетяна Короткевич. Однак вони мають не дуже багато шансів не те що перемогти Олександра Лукашенка 11 жовтня, а й вивести його до другого туру. Найбільшою інтригою цих президентських виборів є хіба що готовність або неготовність радикальної білоруської опозиції до акцій протесту після оголошення цілком прогнозованого результату виборів.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».