Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Жовтень 2015 11:28

Вибори парламенту Киргизстану – пролог до нової боротьби за владу?

Rate this item
(0 votes)

4 жовт­ня 2015 ро­ку від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські ви­бо­ри у Кир­гиз­ста­ні. Ро­сій­ські за­со­би ма­со­вої ін­фор­ма­ції на­зва­ли їх «най­більш віль­ни­ми» за всю іс­то­рію кра­їни. Не в остан­ню чер­гу то­му, що всі чо­тир­над­цять по­лі­тич­них пар­тій, які бра­ли участь у ви­бо­рах, так чи інак­ше під­три­му­ють член­ство Кир­гиз­ста­ну в Єв­ра­зій­сько­му со­юзі на чо­лі з Ро­сією.

Такий геополітичний вибір є вимушеним для Киргизстану, який залишається на передовій протистояння з радикальними ісламістами. Не дивно, що президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв першим із глав держав Євразійського союзу підтримав бомбування російською авіацією позицій ІДІЛ у Сирії.
Однак і через десять років після революції 2005 року внутрішньополітична ситуація у Киргизстані далека від стабілізації. Зберігається міжрегіональна напруга між Півднем і Північчю Киргизстану. Напруженими залишаються киргизько-узбецькі відносини. Утім, ці парламентські вибори засвідчили, що Киргизстан фактично політтехнологічно повторив казахський досвід консолідації влади за результатами виборів.


Декілька місяців тому казахський президент Нурсултан Назарбаєв отримав очікувану перемогу на президентських виборах. Можна вважати, що Соціал-демократична партія Киргизстану чинного президента Алмазбека Атамбаєва отримала перемогу й визначатиме найближчим часом внутрішньополітичний і зовнішньополітичний курс Киргизстану.
Ці вибори, так само як і президентські вибори у Казахстані, стабілізували геополітичне становище Росії у Центральній Азії. Але, зважаючи на неврегульованість багатьох соціально-економічних, релігійних і міжетнічних проблем у цьому регіоні, Центральна Азія залишається найбільш вибуховонебезпечним регіоном, який можна порівняти хіба що з Близьким Сходом. Принаймні на поверхні суспільно-політичного життя у більшості країн Центральної Азії зберігаються всі передумови, які спровокували «арабські революції».
Андрій МВРТИНОВ

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».