Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Жовтень 2015 18:38

У пошуках антитерористичної коаліції

Rate this item
(0 votes)

29 ве­рес­ня 2015 ро­ку у Нью-Йор­ку від­бу­ла­ся на­ра­да дер­жав, які вхо­дять до ко­алі­ції, що про­ти­сто­їть бо­йо­ви­кам те­ро­рис­тич­ної «Іс­лам­ської дер­жа­ви Іра­ку і Ле­ван­ту». На по­чат­ку ве­рес­ня Ро­сія пе­ре­дис­ло­ку­ва­ла на свою ба­зу у Тар­ту­сі (про­він­ція Ла­та­кія) до­дат­ко­ві вій­сь­ко­ві си­ли.

Існують різні експертні думки з приводу мети цієї операції. Одні експерти вважають, що Росія намагається будь-що зберегти свої позиції в Сирії, а це означає збереження геополітичного впливу на Близькому Сході й у регіоні Середземного моря. Крім того, з суто військової точки зору, звичайно, Росії краще воювати з прихильниками «Ісламської держави Іраку і Леванту» у Сирії й Іраку, ніж на Північному Кавказі або у Центральній Азії.


Проте США вважають, що продовження за прямої військової допомоги ресурсу виживання режиму президента Сирії Башара Асада може лише пролонгувати кризу. У відповідь Росія наводить приклади Іраку й Лівії, де після ліквідації режимів Саддама Хусейна й Муаммара Каддафі були зруйновані засади державності, що перетворило ці країни на осередки терористичної діяльності.
Утім, проблеми ефективності антитерористичної коаліції, яка має діяти проти загонів «Ісламської держави Іраку і Леванту», полягають у діаметральних інтересах її потенційних учасників. Зокрема, країни — члени Європейського Союзу мають за пріоритет припинення масової міграції біженців із районів бойових дій, тому хочуть якомога швидше розгромити «ІДІЛ», аби мати всі підстави для того, щоб не приймати натовп біженців.
Сполучені Штати Америки вважають пріоритетом завершення процесу усунення від влади на Близькому Сході авторитарних режимів, нехай і руками бойовиків «ІДІЛ». Росія намагається сповна скористатися з цих розбіжностей у пріоритетних інтересах між Євросоюзом і США у власних інтересах.
Запропонувавши Євросоюзу військові послуги у Сирії проти «ІДІЛ», Путін хоче домогтися скасування європейських торговельно-економічних санкцій щодо Росії, введених унаслідок анексії Криму та агресії проти України. Іран і Китай намагаються скористатися з усіх цих протиріч у власних інтересах. Зокрема, Тегеран хоче представити себе незамінним союзником будь-якої коаліції проти «ІДІЛ», за що отримати швидше скасування санкцій та тіснішу співпрацю з європейськими компаніями у процесі розвитку іранської ядерної програми.
Натомість Піднебесна мріє зміцнити геополітичний союз зі США. Недавні переговори китайського лідера Сі Цзіньпіна з президентом США Бараком Обамою засвідчили факт зближення позицій Пекіна і Вашингтона з питань погодження економічних протиріч. Можливо, ціною такої згоди для Пекіна буде транзит китайської «нейтральної позиції» у більш проамериканський бік.
За такої розстановки сил головним переможцем у процесі невдалого пошуку формули створення широкої антитерористичної коаліції є «ІДІЛ». Імовірніше, до кінця поточного року, за умови наявності доброї волі усіх охочих дати бій терористам, дипломатам доведеться докласти чимало зусиль для знаходження реальної форми антитерористичної коаліції, яка воюватиме з «ІДІЛ» не лише резолюціями.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».