Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 11:18

Стратегічне партнерство В'єтнаму і Японії

Rate this item
(0 votes)

У цьо­му ро­ці вже від­бу­ли­ся три ві­зи­ти на най­ви­що­му рів­ні між Япо­нією і В’єт­на­мом. З 15-го до 18 ве­рес­ня з офі­цій­ним ві­зи­том в Япо­нії пе­ре­бу­вав Нгу­єн Фу Чонг — ге­не­раль­ний сек­ре­тар Ко­му­ніс­тич­ної пар­тії В’єт­на­му. Це — один із трьох най­важ­ли­ві­ших по­лі­ти­ків кра­їни, два ін­ших — це пре­зи­дент Чионг Тан Шанг та прем’­єр Нгу­єн Тан Зунг.

У квітні нинішнього року Нгуєн Фу Чонг відвідав Китай, а у липні — США. Обидва візити мали величезне значення. Відносини з Піднебесною багато місяців заилшаються дуже складними через територіальні претензії, спровоковані Пекіном. У США, навпаки, були підбиті підсумки 20 років розвитку дипломатичних відносин. Останні п’ять років принесли особливе пожвавлення контактів: Хілларі Клінтон як державний секретар відвідала В’єтнам тричі (липень, жовтень 2010-го та липень 2012 року), її наступник Джон Керрі перебував із візитом у Ханої у грудні 2013 року. Міністри оборони Роберт Гейтс і Леон Панетта також провели переговори з представниками В’єтнаму, а прем’єр Нгуєн Тан Зунг останні сім років регулярно здійснює офіційні візити у США.


Останні місяці 2015 року означали подальше поглиблення відносин у галузі охорони кордонів та боротьби з контрабандою людей і товарів. Президент Барак Обама неодноразово підкреслював роль візиту і зміцнення взаємних відносин.
Нгуєн Фу Чонг акцентував увагу на значенні стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами Америки, яке прагне встановити зона АСЕАН. Завдяки цьому можна підвищити значення багатьох внутрішніх механізмів організації, які можуть посилити політичну і військову стабільність у регіоні. Це питання особливо важливе у ситуації, коли багато місяців країни Азії і Тихоокеанського регіону відчувають небачені територіальні претензії Китаю. Безпека Південно-Китайського моря, регіону з ключовим значенням для світового транспорту енергетичної сировини та товарів, величезною мірою залежить від участі США. Це — єдина держава у світі, на військову силу якої мусить зважати Пекін.
Натомість партнерство з Токіо може стати черговою віссю, яка зміцнює позицію Ханоя щодо дій китайських кораблів прикордонної служби, які претендують на все більшу територію навколо архіпелагу Спратлі і Парасельских островів. Важливим для В’єтнаму є також одержання японської підтримки у відновленні дельти ріки Меконг.
Історія в’єтнамсько-японських відносин триває багато віків. Хоча дипломатичні відносини офіційно були встановлені 40 років тому, ще у ХVІ столітті в’єтнамське місто Хойан вважалося найбільшим японським торговим центром не тільки в самій країні, але й у всій Південно-Східній Азії. Японія нині посідає друге місце за величиною безпосередніх закордонних інвестицій і є четвертим економічним партнером В’єтнаму.
Протягом минулих 20 років Токіо надало Ханою підтримку обсягом 30 мільярдів доларів, що становило 30% загальної квоти, отриманої від усіх партнерів у світі. Надзвичайно цінною залишається обіцянка підтримки В’єтнаму японськими кораблями прибережної охорони, яка була дана після початку кризи, пов’язаної з китайською буровою платформою, що розпочалась у травні 2014 року.
Варто підкреслити, що В’єтнам був першою країною, в яку із закордонним візитом направився нинішній прем’єр Японії Сіндзо Абе. Також Японія першою з групи G7 підтвердила покращення умов функціонування в’єтнамської економіки. Для Нгуєн Фу Чонга це став уже четвертий візит до Японії, але перший після приходу на посаду генерального секретаря. У березні минулого року країну відвідав президент В’єтнаму Чионг Тан Шанг. У липні 2014-го відбувся також візит прем’єра Нгуєн Тан Зунга, який брав участь у сьомому саміті, присвяченому проблемам регіону Меконгу і Японії. 2015 рік для В’єтнаму є також особливим у зв’язку з 70-річницею виникнення держави.
Візит генерального секретаря КП В’єтнаму підняв на вищий щабель міждержавні відносини. Генсек зустрівся з імператором Акіхіто, прем’єром Абе, лідерами головних партій та представниками бізнесового середовища. В інтересі В’єтнаму є використання якомога більшої кількості можливостей, запропонованих Японією. На початку наступного року у В’єтнамі відбудеться 12-й з’їзд партії, на якому будуть прийняті ключові рішення відносно майбутнього не тільки самої держави, але й усієї Південно-Східної Азії.
Стратегія співпраці Японії та В’єтнаму спирається на чотирьох основних стовпах: розвитку промисловості, так званої м’якої інфраструктури, зрівноваженому розвитку та координації планів спільних дій.
В інтересі обох сторін є також співпраця для поліпшення ситуації у Південно-Китайському морі. Існування там відносної рівноваги викликає сумніви, оскільки у будь-який момент китайські дії можуть привести до непотрібного і згубного у наслідках інциденту. Японія діє як адвокат проблеми спільного моря на форумах G7.
Під час цьогорічного саміту G7 у Німеччині прем’єр Абе закликав інших керівників якнайшвидше виробити спільну позицію з цього питання. Проголошено декларацію із закликом дотримуватися міжнародних принципів дій на морі і архіпелагах. Лідери найважливіших держав світу застерегли щодо застосування сили як способу вирішення територіальних проблем.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».