Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 11:03

Страбільний розвиток: між утопією і реальністю

Rate this item
(0 votes)

У Нью-Йорку напередодні відкриття ювілейної 70-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй відбулася міжнародна конференція, присвячена проблемам сталого розвитку.
Вперше у такому форматі конференція пройшла 10 років тому під час святкування у вересні 2005 року 60-літнього ювілею ООН. Тоді досить поширеними були оптимістичні погляди на найближчі перспективи світового розвитку. Економісти прогнозували стале зростання світової економіки, що мало забезпечити ресурси для покращення соціального становища найбідніших мешканців планети якраз до 2015 року.
Утім, свої радикальні корективи до планів стабільного розвитку внесла світова економічна криза, яка розпочалася восени 2008 року й хвилями цунамі продовжує накочуватися на топкий берег світової економіки. Центри глобального економічного зростання, якими у 2005 році були США, Євросоюз і Японія з Китаєм, наразі переживають суперечливий період розвитку економіки.


Відносно дешеві ціни на сланцеві нафту і газ, широка емісія доларів дали можливість стимулювати певне економічне зростання у США. Однак стрімке падіння цін на енергоносії внаслідок зменшення попиту під тягарем кризи і запровадження економічних санкцій проти Росії обмежують рентабельність видобутку сланцевих енергоносіїв у США. Тож несміливе економічне зростання в цій країні фактично зведено нанівець.
Європейський Союз опинився під тягарем боргових зобов’язань та необхідності у форс-мажорному порядку рятувати економіку Греції. Глобальне скорочення попиту на індустріальну продукцію починає негативно позначатися на експортному потенціалі Німеччині, якій дедалі складніше бути локомотивом економічного розвитку Євросоюзу.
У свою чергу, Японія потерпає від конфронтації з Китаєм. Ця конфронтація, а також негаразди на європейському та американському ринках негативно позначилися на самопочутті китайської економіки. У підсумку бюджетні можливості ООН, які передбачалося використати для стимулювання соціального розвитку найбідніших країн світу, виявилися надто обмеженими. Їх не вистачає навіть на ефективну допомогу переміщеним унаслідок великої кількості військових конфліктів по всьому світу біженцям.
Катастрофічне становище під впливом хаосу громадянських і міжнародних війн спостерігається у Північній Африці (Лівія, Єгипет), в Сомалі, Малі, на Близькому Сході — у Сирії, Іраку, Ємені, традиційно вже в Афганістані, Пакистані.
Ось чому на нинішній конференції ООН щодо проблеми стабільного розвитку знову лунали переконливі промови на тему всесвітнього плачу з приводу негативної ситуації із соціальним становищем майже двох мільярдів людей на планеті. У традиційному дефіциті були лише реалістичні проекти подолання цієї ситуації.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».