Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 11:01

Американське турне Папи Франциска

Rate this item
(0 votes)

На по­точ­но­му тиж­ні в США пе­ре­бу­ває Па­па Рим­ський Фран­циск. На­пе­ре­до­дні він від­ві­дав із пас­тор­ським ві­зи­том Ку­бу. Час по­ка­же, чи мож­на бу­де по­рів­ню­ва­ти на­слід­ки цьо­го ві­зи­ту з від­від­ина­ми Вар­ша­ви Па­пою Іоан­ном Пав­лом Дру­гим. Фран­циск — не но­ва­чок у ла­ти­но­аме­ри­кан­ській по­лі­ти­ці, до неї він при­страс­тив­ся за ча­сів єпи­ско­па­ту в Ар­ген­ти­ні.

Кубинська преса напередодні візиту Франциска згадувала, що, будучи вищою духовною особою в Аргентині, він наполягав на виведенні Куби з регіональної ізоляції та включення її до латиноамериканської системи міжнародних відносин. У Гавані також згадують, що Франциск вважає себе «Папою для бідних», тому під час його візиту на Кубу увагу Папи неодноразово привертали до потреби якомога швидшого скасування американських санкцій, які діють проти Куби з 1962 року.


Кубинський лідер Рауль Кастро закликав Франциска вплинути на американське керівництво заради скасування санкцій. Аби цього домогтися, Куба навіть погодилася піти на політичні поступки та відновити у повному обсязі дипломатичні відносини із США. Натомість американці закликали Папу Франциска зосередитися на проблемі прав людини на Кубі, зокрема посприяти остаточному звільненню політичних в’язнів.
Правда, тема прав людини стала неприємною для порядку денного переговорів керівництва США з Папою Франциском: він зажадав від Вашингтона більш прискіпливого ставлення до проблеми прав людини у США. Йдеться про утримуваних без суду і слідства з 2001 року на базі Гуантанамо підозрюваних у терористичній діяльності. Крім того, Папа Франциск закликав США поважати права католиків-мексиканців, які у пошуках кращої долі намагаються нелегально переселитися до південних штатів США.
Отже, саме іспаномовні американські католики виявилися головною аудиторією, до якої в ході пасторського візиту звертався Папа Франциск. Він також закликав мексиканські власті більш активно вирішувати проблеми нелегальної торгівлі наркотиками та соціальної несправедливості у країні. Загалом нинішній візит до Америки Папи Франциска знову засвідчив бажання Ватикана виступати посередником у врегулюванні складних міжнародних конфліктів, на які багата сучасна світова політика.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».