Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Вересень 2015 21:05

Тенге і проблеми Казахстану

Rate this item
(0 votes)

Девальвація тенге — попри позитивний вплив на економіку — не вирішить назрілих соціально-економічних проблем. Низька ціна на нафту робить неминучою для Казахстану економічну кризу, яка супроводжуватиметься погіршенням стандартів життя суспільства.
З моменту різкого падіння ціни на нафту восени минулого року Казахстан опинився перед загрозою серйозної економічної кризи, яку до цього часу намагався погасити політикою точкових втручань (наприклад, підтримка для виробників автомобілів чи селян, які зазнали втрат через наплив дешевших російських товарів). Але масштаб проблеми перевершив очікування уряду і змусив здійснити різке корегування монетарної політики.


Падіння ціни на сировину призвело до драматичного погіршення фінансового становища держави: було здійснено скорочення бюджетних витрат на 10%. Ситуацію погіршила також втрата конкурентоспроможності казахських виробників після падіння курсу рубля у грудні минулого року, що спричинило переповнення казахського ринку, зокрема російськими автомобілями і товарами масового вжитку, і відплив капіталу з Казахстану. Цим негативним тенденціям сприяла участь Казахстану в Євразійському економічному союзі, що позбавило Астану механізмів захисту власного ринку від імпорту з Росії.
Девальвація викликала паніку на ринку, яка проявлялася в масовому скуповуванні іноземної валюти і дорогих товарів у магазинах, а також невдоволенні суспільства, яке вони висловлювали в соціальних мережах. Якщо сама девальвація була очевидною для населення і ринку, то спосіб її проведення (зокрема, суперечливі повідомлення уряду і нацбанку) підірвали й так невелику довіру суспільства до уряду. Керівник центробанку став символом непорядності і несамостійності. Спосіб проведення девальвації виявив обмежені можливості авторитарної системи Казахстану та неефективність інституцій, відповідальних за монетарну й економічну політику (необхідність особистого втручання Назарбаєва).
Вільний курс валюти позитивно вплине на економіку. По-перше, дозволить відновити конкурентоспроможність як вітчизняних виробників, які змагаються з напливом російських товарів, так і експортерів сировини. Це пом’якшить також наслідки вступу Казахстану до Всесвітньої торговельної організації (ВТО) у грудні ц. р. У ширшому вимірі слабша валюта сприятиме реальній диверсифікації економіки — бізнес у Казахстані багато років нарікав на переоцінений тенге.
До негативних наслідків встановлення вільного курсу тенге належить, передовсім, поява інфляційного тиску — у найближчій перспективі зростання цін викличе зниження внутрішнього споживання і, тим самим, — погіршення стану в малому бізнесі. Девальвація ускладнить ситуацію банківського сектора через погіршення кредитного портфеля тих банків, які надавали кредити в іноземній валюті (платники кредитів, переважно підприємці, доходи отримують в тенге). Встановлення вільного курсу тенге також збільшує валютні ризики для потенційних інвесторів у Казахстані, що у поєднанні з непрофесійною політикою центробанку може завадити новим інвестиціям.
Найсерйознішою проблемою влади є соціальні наслідки економічної кризи, що насувається. Саме страх перед різкою реакцією суспільства утримував владу від проведення девальвації, негативним наслідком якої буде погіршення матеріального стану суспільства і слідом за тим — зростання протестних настроїв. Влада це усвідомлює, тому оголосила низку дій, які мають пом’якшити наслідки різкої девальвації, зокрема підвищення зарплат у бюджетній сфері, індексацію депозитів у банках, допомогу для платників кредитів.
Суперництво за прибутки, які постійно скорочуються, а також соціально-економічна криза також генерують тертя у середовищі правлячої еліти і викривають неефективність існуючої моделі державного управління. Вона виявилася під час публічної дискусії останніми місяцями навколо девальвації тенге та взаємними звинуваченнями у безгосподарності керівництва окремих державних фірм, а також критикою у позбавленому реального впливу в авторитарній системі парламенту, заборгованості контрольованих державою фірм (що висвітлювалось у медіа).
Побічним наслідком економічної кризи стала поява елементів політичної конкуренції у рамках вузької правлячої еліти, яка реалізує владні повноваження: приміром, один із найбільш відданих прихильників девальвації і критиків центрального банку отримав (уже після девальвації) посаду заступника міністра в ключовому міністерстві, відповідальному за надходження інвестицій.
Складна ситуація, в якій нині перебуває Казахстан, здається, одночасно стає каталізатором змін у внутрішній політиці країни, наслідком яких (за задумом Назарбаєва), має стати корегування нинішньої неефективної моделі. Виникнення елементів обмеженої політичної конкуренції в рамках системи і висунення молодих, часто із західною освітою, політиків (зокрема, нові мери Алмати та Чимкенту) загострюватиме конфлікти в середовищі еліти і водночас відповідатиме на потреби її найбільш по-реформаторському налаштованої частини, яка негативно оцінює стару еліту і її «совєтські» методи державного управління.
Симптоматично, що Назарбаєв не намагається придушити суспільне невдоволення і політичну напруженість. У цьому контексті можна припустити спроби зміни системи як через зміну існуючої моделі через продовження зміни поколінь, так і реформи, які підвищать ефективність інституцій. Відкритим питанням залишається натомість таке: чи попри ризик можливих внутрішніх напружень у Казахстані Назарбаєв ризикне проведення дострокових парламентських виборів з обмеженою конкуренцією? Це не загрожуватиме владі самого Назарбаєва, але може стати вступом до процесу корекції державного устрою і передання влади.
Євген ПЕТРЕНКО

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».