Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Серпень 2015 11:03

Іран виходить із режиму санкцій

Rate this item
(0 votes)

Здає­ть­ся, за­вер­ши­ло­ся «па­лом­ниц­тво» дип­ло­ма­тів із кра­їн Єв­ро­со­юзу, Азії і Аф­ри­ки до Те­ге­ра­ну. Так во­ни від­ре­агу­ва­ли на іс­то­рич­ну уго­ду від 14 лип­ня 2015 ро­ку, яка в об­мін на від­мо­ву Іра­ну від вій­сь­ко­вих ас­пек­тів ре­алі­за­ції своєї ядер­ної про­гра­ми ска­су­ва­ла санк­ції про­ти цієї дер­жа­ви. Піс­ля цьо­го Те­ге­ран від­від­али ко­ор­ди­на­тор спіль­ної зов­ніш­ньої і обо­рон­ної по­лі­ти­ки Єв­ро­со­юзу Фран­чес­ка Мо­ге­рі­ні, мі­ністр за­кор­дон­них справ Іта­лії, пред­став­ниць­кі біз­не­со­ві де­ле­га­ції з Фран­ції і Ні­меч­чи­ни. По­міт­но ак­ти­ві­зу­ва­ли­ся й іран­сько-ки­тай­ські від­но­си­ни.

Однак іранська дипломатія вимушена рахуватись із тим, що не всі сусіди із захватом сприйняли новину про вихід Ірану з міжнародної ізоляції.

Найбільш стурбованою з цього приводу залишається Саудівська Аравія. Іран фактично підтримує єменських шиїтів, які продовжують воювати з саудівською армією. Найбільш тривожним для Саудівської Аравії є той факт, що нестабільність поширюється на її східні регіони, які не лише населені саудівськими шиїтами, а й мають найбільші поклади нафти. Крім саудівської проблеми, Іран намагається активніше долучитися до вирішення вже традиційних близькосхідних проблем. Звичайно, насамперед ідеться про сирійську й афганську проблеми.
Днями іранський міністр закордонних справ Джавад Зариф відвідав Дамаск та Ісламабад. Його відвідини сирійської столиці збіглися з найбільшим від 2011 року бомбуванням Дамаска бойовиками «Ісламської держави Іраку і Леванту». Водночас Іран стурбований військово-політичною активністю навколо сирійської і курдської проблеми, яку останніми тижнями демонструє Туреччина. Іран готовий підтримувати режим Башара Асада, але здається не готовим «тягати каштани з вогню» у прямому протистоянні з бойовиками «Ісламської держави Іраку і Леванту». Тегеран обрав більш обережну тактику підтримки сил, які воюють з ІГІЛ. Однак у цьому процесі іранській владі доводиться виявляти обережність, одночасно підтримуючи ліванський рух «Хезболла» і намагаючись зберегти «холодний мир» у відносинах з Ізраїлем.
Не менший вузол проблем становить афганське питання. Іран змирився з присутністю військ США в Афганістані, які за новим договором про гарантування безпеки залишились у цій країні на невизначений термін. Водночас бесіди Джавада Зарифа в Ісламабаді засвідчили, що Іран і Пакистан готові співробітничати не лише з афганського питання, а й взаємодіяти у питанні протидії прихильникам проголошення незалежності Белуджистану.
Войовничі племена белуджів мешкають по обидва боки ірансько-пакистанського кордону й становлять своєю військово-політичною активністю загрозу територіальній цілісності як Ірану, так і Пакистану. Як бачимо, скасування режиму санкцій, яке ще не закінчилося, не лімітувало кількості проблем регіональної безпеки, які стоять перед Іраном. Принаймні, Іран намагається їх вирішувати різними способами, що може дати бажаний ефект.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».