Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 10:59

Єгипетський епіцентр близькосхідної політики

Rate this item
(0 votes)

28–29 лип­ня 2015 ро­ку в Ка­їрі від­був­ся аме­ри­кан­сько-єги­пет­ський стра­те­гіч­ний діа­лог. Ця по­дія ви­хо­дить за ме­жі су­то дво­сто­рон­ніх єги­пет­сько-аме­ри­кан­ських від­но­син, бо піс­ля усу­нен­ня на­вес­ні 2011 ро­ку від вла­ди єги­пет­сько­го пре­зи­ден­та Хос­ні Му­ба­ра­ка від­но­си­ни між Єгип­том і США пе­ре­жи­ли бур­хли­вий пе­рі­од роз­вит­ку.

Сподівання на лібералізацію єгипетської політичної культури за демократичним зразком наштовхнулись у 2012 році на прихід до влади в Єгипті радикальної ісламістської партії «Брати-мусульмани».


Вони не лише здобули переконливу перемогу на парламентських виборах, а й привели до влади свого лідера Мухаммеда Мурсі. Аби зміцнити свої позиції при владі, Мурсі намагався підпорядкувати ісламістам єгипетську армію, яка традиційно розглядала своє призначення як суспільний інститут, що протистоїть «Братам-мусульманам».
Тож не дивно, що влітку 2014 року єгипетські військові здійснили державний переворот і усунули «Братів-мусульман» від влади. Колишній єгипетський президент Мухаммед Мурсі влітку 2015 року отримав смертний вирок. Натомість здається, що Хосні Мубарак аналогічного вироку уникне, незважаючи на невдоволення з цього приводу багатьох єгиптян.
Улітку 2014 року США де-факто визнали силовий прихід єгипетських військових до влади. Іншого вибору не було, адже Єгипет міг перетворитися на розплідник радикальних ідей, що завжди небезпечно, враховуючи особливе місце Єгипту в арабському світі, на Близькому Сході та в Африці. Тобто попри декларативне засудження військового перевороту США вже восени 2014 року відновили військово-технічне співробітництво з Єгиптом. Тоді ж було продовжено започаткований ще за часів президентства Хосні Мубарака стратегічний діалог між Каїром і Вашингтоном.
Обидві сторони мають чимало тем для переговорів. США демонструють зацікавленість у перетворенні Єгипту на форпост протидії радикальним ісламістам на Близькому Сході та в Північній Африці. Єгипетські військові розширили співробітництво з Ізраїлем у питанні протистояння терористам на Синайському півострові, який є вразливим місцем для обох держав.
Єгипетська армія також демонструє готовність не тільки захищати стратегічний Суецький канал від можливих терористичних атак, а й сприяти безпеці ще одного стратегічного союзника США, яким є Саудівська Аравія. Чимало єгипетських військових виконують контракти у цій країні, яка зараз воює з єменськими шиїтами.
Зрозуміло, що стратегічна важливість розвитку співпраці США з єгипетськими військовими не виключає критики неурядових організацій на адресу Білого дому з приводу антидемократичної практики правління військових. До цієї критики залучається й турецький президент Реджеп Ердоган, який закликає єгипетські власті не страчувати Мухаммеда Мурсі, адже Єгипет має власний непростий досвід аналогічних страт.
У 1966 році тодішній єгипетський президент Гамаль Насер стратив ідейного натхненника «Братів-мусульман» богослова Сайєда аль-Кутба. Ця подія має тривалий резонанс. Ідеї аль-Кутба щодо «справжньої ісламської держави» взяла на озброєння спочатку «Аль-Каїда», а зараз «Ісламська держава Іраку і Леванту».
Крім того, у 1981 році єгипетські ісламісти відплатили вже не Насеру, а його наступнику Анвару Садату, вбивши останнього під час військового параду. Саме наступник Садата Хосні Мубарак і правив Єгиптом до революції 2011 року. Тобто політичний цикл історії Єгипту завершився і пішов на нове коло.
Аби воно не стало зачарованим, США закликають нинішніх єгипетських військових до проведення більш відповідальної політики. Вона має бути спрямована на лікування застарілих національних «хвороб»: корупції, некомпетентності державного апарату, створенню більш сприятливого клімату для іноземних інвестицій, створенню нових робочих місць.
Утім, поки що єгипетські військові більше зосереджені на вирішенні нагальних проблем внутрішньої і зовнішньої безпеки Єгипту, без чого говорити про сприятливі можливості для соціально-економічного розвитку не доводиться.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».