Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Липень 2015 18:37

Виклик для Нігерії

Rate this item
(0 votes)

Мо­хам­ма­ду Бу­ха­рі, но­во­об­ра­ний пре­зи­дент Ні­ге­рії, най­біль­шої за на­се­лен­ням дер­жа­ви в Аф­ри­ці, за­вер­шив пер­ший мі­сяць сво­го прав­лін­ня. Не­зва­жа­ючи на те, що Ні­ге­рія — най­біль­ша еко­но­мі­ка на аф­ри­кан­сько­му кон­ти­нен­ті — остан­ні­ми ро­ка­ми роз­ви­ва­лась з ди­во­виж­ною швид­кіс­тю, май­же 7% ВВП що­річ­но, пе­ред но­вим пре­зи­ден­том сто­їть низ­ка еко­но­міч­них ви­кли­ків. Від їх­ньої ре­алі­за­ції за­ле­жить, чи ма­ти­ме Бу­ха­рі шанс на пе­ре­об­ран­ня, чи роз­ді­лить до­лю сво­го по­пе­ред­ни­ка: Гуд­лак Джо­на­тан на остан­ніх ви­бо­рах втра­тив вла­ду че­рез не­за­до­во­лен­ня ви­бор­ців, роз­ча­ро­ва­них без­по­рад­ніс­тю йо­го уря­ду.

Три найважливіші виклики стоять перед новим президентом: економічна диверсифікація, боротьба з корупцією та інклюзивний економічний розвиток, бенефіціантами якого будуть звичайні громадяни, а не тільки політичні та бізнесові еліти.

Економіка Нігерії значною мірою залежна від видобутку та продажу нафти. Зниження ціни нафти на більш ніж 40% з середини минулого року негативно вплинуло на бюджет Нігерії. У випадку відчутного падіння ціни на нафту така велика залежність від експорту цієї сировини становить загрозу для стабільності публічних фінансів. Вона є причиною першого бюджетного дефіциту за багато років, який у 2014 році становив 2% ВВП Нігерії.
Економічна диверсифікація — один із головних викликів, які стоять перед урядом Бухарі. Хоча надходження до бюджету з інших, ніж продаж нафти, джерел у минулому році становили близько 600 мільйонів доларів, економіка Нігерії ще багато років залежатиме від вагань ціни на нафту. Через те, що видобувний сектор генерує відносно небагато робочих місць, при швидкому зростанні популяції він стає викликом для нігерійської економіки. За неофіційними даними, на нинішній день близько 50% молодих людей не мають постійної роботи.
У Нігерії відносно мало промисловості, яка в економічно розвинутих країнах забезпечує зайнятість. Якщо у 80х роках ХХ століття нігерійська промисловість забезпечувала 30% робочих місць, то нині лише 12%. Головною причиною падіння значення переробного сектора, крім домінації в економіці видобувного сектора, є гостра глобальна конкуренція і швидкий розвиток економік азіатських держав. Прикладом галузі, що переживає значні проблеми, може бути нігерійська текстильна промисловість, яка у 80х роках минулого століття давала роботу мільйону працівників. Нині у ній працюють лише 20 тисяч осіб. Для уряду Бухарі головним завданням буде залучення в країну більшої кількості зарубіжних інвесторів в галузях, які створюють більшу кількість робочих місць.
Гасло боротьби з корупцією було ключовим для перемоги Бухарі над Джонатаном, чия адміністрація дуже ослабла через низку корупційних скандалів. Останній і один з найбільших прикладів розкрадання публічних фінансів — це таємниче зникнення близько 20 мільярдів доларів із рахунків Нігерійської Національної Нафтової Корпорації, яка відповідає за використання коштів від продажу нафти. Слідство у цій справі ще триває, але такі події відіграли значну роль у програші попереднього уряду на виборах.
Великою проблемою є спосіб використання надходжень від продажу нафти. Близько 70% цих ресурсів призначені на такі постійні витрати, як зарплата, чи підтримка публічних інститутів. На інвестиції призначені залишки після виконання гарантованих статей бюджету і того, що не встигли вкрасти з системи корумповані політики і чиновники. З цієї причини публічні інвестиції залишаються на низькому рівні, а головною суспільною групою, яка користається від продажу природних багатств Нігерії, залишається політичний клас, який дбає виключно про власні інтереси.
За даними Глобального Інституту МакКінзі, лише 25% нігерійців користаються швидким темпом економічного росту. Інклюзивний ріст, тобто такий, головними бенефіціантами якого є широкі суспільні прошарки, а не тільки політичні і бізнесові еліти, становить виклик, який виник як від залежності економіки від продажу нафти, так і від корупції у публічному секторі. Високе безробіття і убогість і, разом із тим, викличний стиль життя політичних еліт і низка корупційних афер значною мірою викликали втому і розчарування від правління Джонатана.
Незадоволення суспільства наростало багато місяців і остаточно знайшло вихід на президентських виборах, на яких нігерійці вирішили дати шанс кандидату, чиїми гаслами була боротьба з корупцією та інклюзивний економічний ріст. Тому таке велике розчарування викликав той факт, що під час складання присяги новим президентом Айша Бухарі, перша леді, мала на руці годинник вартістю 50 тисяч доларів. Новий президент добре розуміє, що якщо не буде ефективнішим за свого попередника, то за чотири роки розділить його долю на наступних президентських виборах.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».