Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Липень 2015 12:39

Корупція по-румунськи

Rate this item
(0 votes)

Не про­хо­дить і дня, щоб у цен­трі ува­ги ру­мун­ських ме­діа не опи­ни­ла­ся чер­го­ва осо­ба зі сві­ту по­лі­ти­ки, пі­до­зрю­ва­на у ко­руп­цій­них зло­чи­нах. Остан­нім ча­сом від­по­від­ні ор­га­ни за­йня­ли­ся на­віть прем’єром Вік­то­ром Пон­тою, який до­сі вва­жав­ся не­до­то­ркан­ним твор­цем ав­то­ри­тар­но­го сти­лю прав­лін­ня.

Прокурори Національного антикоруційного директорату (NDA) оголосили румунському прем’єру сімнадцять звинувачень: у здійсненні фальшувань, відмиванні брудних грошей, здійсненні податкових махінацій, а також у конфлікті інтересів.


Зразковим успіхом розслідувань NDA вважається засудження колишнього прем’єра Адріана Настазе: глава уряду у 2000–2004 роках, колишній міністр закордонних справ і голова парламенту засуджений уже двічі. 20 червня 2012 року він почув вирок — 2 роки ув’язнення за розтрату 1,5 мільйона євро, призначених на його президентську кампанію у 2004 році. Настазе вийшов із тюрми у березні 2013 року, відбувши дев’ять місяців покарання з двох років вироку, але у січні 2014 року його засудили повторно за хабар та використання шантажу для імпорту з Китаю будівельних матеріалів, потрібних йому для облаштування власного будинку. У цій справі вирок почула і дружина прем’єра.
NDA сильно долучився до демонтажу медійного всевладдя магната Дана Войкулеску: лідера консерваторів і власника кількох найбільших газет і телевізійних станцій засудили торік за відмивання брудних грошей і використання впливів для реалізації власних бізнесових інтересів. Газета «Журналул Національ» та телекомпанія «Антена», які належать Войкулеску, вели справжні кампанії проти антикорупційних органів, звинувачуючи їх у прислужництві президенту Басеску.
Звинувачення у корупції стосуються не лише політиків правлячої соціал-демократії, яка вже намагалася використати процеси і розслідування NDA для власної політичної користі. Рівно рік дому коаліція, очолювана PSD, провела через парламент ухвалу із закликом до відставки з посади президента Басеску: йшлось про звинувачення, висунуті його брату Мірчі, який ніби взяв 200 тисяч євро хабара взамін за використання своїх впливів для пом’якшення вироку особі, звинуваченій у спробі вбивства.
Кілька місяців уже точиться слідство щодо Елени Удреа, яка у листопаді 2014 року посіла четверте місце у першому турі президентських виборів, натомість раніше була керівником Міністерства туризму та регіонального розвитку у правоцентристському уряді Еміля Бока. Приватно протягом десяти років вона була пов’язана з Басеску, про що на кожному кроці нагадують медіа і політики, пов’язані з урядом Понти. Удреа як міністр туризму приймала гроші від інформаційних фірм. Одна з них ввела у школах нелегальне програмування, натомість інша мала заплатити Удреа 15 мільйонів доларів за маніпуляції з контрактами на поставку продуктів «Майкрософта» у державні установи. Колишній міністр була також замішана в організації фіктивного конкурсу на організацію змагань з боксу.
Решта розслідувань діяльності політиків опозиційних партій стосуються, головним чином, провінційних інституцій самоврядування.
Саме цей факт використовують соціал-демократи і їхні союзники для критики NDA. Прем’єр Понта заявляє, що дії прокуратури щодо його особи мають на меті повалення уряду: це — головна мета опозиційних правоцентристів з Національно-ліберальної (PNL) і Демократично-ліберальної партії (PDL) та президента Клауса Йоханніса, який вийшов із PNL.
Нинішня правляча коаліція під час президентства Басеску неодноразово звертала увагу, що розслідування NDA не включали періоду 2002–2009 років, коли уряд утворили правоцентристи. Крім вербальних звинувачень, PSD та її союзники неодноразово блокували скасування депутатської недоторканності їхнім парламентарям, а в середині травня намагалися ухвалити зміни у Кримінальному кодексі, які мали ускладнити прокурорам арешт осіб, звинувачених у корупції.
Дії антикорупційних органів мають 90%-ву ефективність у справах, які вони відкривають, їх усе більше цінять за кордоном Румунії. Досвідом своїх сусідів користуються переважно молдавани: у тамтешньому Конституційному Суді засідає колишній керівник NDA Даніель Морар. Натомість у травні до Молдови прибула нинішній керівник цієї інституції Лаура Кодрута Ковесі.
У середині квітня комісія Європейського парламенту з контролю за бюджетом визнала дії NDA такими, що заслуговують на увагу, і порекомендувала Румунії прийняти Венеціанську конвенцію про парламентський імунітет. Нині найбільшим гальмом для притягнення до відповідальності є отримання дозволу на початок процедури розслідування незаконних дій парламентарів.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».