Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Липень 2015 11:52

Новий рівень координації ісламістського тероризму

Rate this item
(0 votes)

Більшість щиро віруючих мусульман в ісламському світі до середини липня постує, адже зараз триває священний місяць Рамадан. У цей час треба пробачати ворогів, думати про власні гріхи та займатися благодійністю. Однак зовсім інші плани у бойовиків «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ІДІЛ). Враховуючи успішний наступ іракських і сирійських курдів, які звільнили від ісламістів місто Кобані на сирійсько-турецькому кордоні, стратеги ІДІЛ вирішили вдатися до гучних терористичних актів.


У п’ятницю 26 червня 2015 року терористи одночасно атакували сунітську мечеть у Кувейті, туристичний готель з іноземними туристами у Тунісі та американський завод із виробництва скрапленого газу у Франції. Кожна з цих атак має вагоме символічне значення. Нападом на кувейтську мечеть ІДІЛ показала, що має прихильників навіть у соціально благополучних країнах Перської затоки. Атака на готель у Тунісі стала частиною проекту ісламістів, спрямованого на зачистку земель ісламу від «невірних».
Нарешті нападом у Франції ІДІЛ продемонструвала, що гучний резонанс від убивств журналістів гумористичного видання «Шарлі Ебдо» у січні поточного року її цілком влаштував і промислові цілі у Франції ІДІЛ вважає придатними для свого «другого терористичного фронту» в Європі.
Найгірше, що ці синхронізовані три резонансних терористичних напади засвідчили, що спецслужби як Франції, так і мусульманських країн виявилися нездатними попередити атаки. Адже мало для кого є таємницею, що фанатики використовують сакральні події для активізації своїх дій. Дуже ймовірно, що й завершення місяця Рамадан може стати приводом для чергових атак, якщо, звичайно, вони не візьмуть тайм-аут, поки спецслужби знову розслабляться.
У тій же Франції виконавці терактів давно були під ковпаком спецслужб як потенційні терористи, але жодних позитивних наслідків для запобігання терактам це не мало. Виявляється, спецслужбам Франції треба ще багато чого повчитись у американських колег, які після свого провалу 11 вересня 2001 року зробили адекватні висновки й відтоді на території США не було жодного резонансного теракту.
Натомість Євросоюз, лише зіштовхнувшись із бурхливим потоком нелегальних мігрантів переважно з мусульманських країн, недавно ухвалив рішення про обмежену військово-морську операцію у Середземному морі проти мережі транспортування нелегалів в Європу. Час покаже, наскільки ця операція буде ефективною.
Так само на фронті боротьби з ІДІЛ антитерористична коаліція поки що особливими успіхами похвалитися не може. Тактичний наступ іракських і сирійських курдів зосередився на їхніх етнічних територіях та навряд чи розвиватиметься у бік іракського ядра володінь ІДІЛ. У свою чергу, іракські шиїти також поки що не є тією ударною силою, яка може військовими засобами розгромити мережу ІДІЛ. Тож поки що її стратеги визначають, де і коли вони нанесуть черговий терористичний удар, аби здобути максимальний для себе пропагандистський результат.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».