Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Червень 2015 02:05

Пропозиція Кудріна

Rate this item
(0 votes)

У Ро­сії ли­ше Бо­рис Єль­цин зій­шов на вер­ши­ну вла­ди са­мо­стій­но. Піз­ні­ше бу­ли вже тіль­ки про­ек­ти: Пу­тін і Мед­ве­дєв. Чи очі­кує нас ще один по­діб­ний за­хід — «про­ект Куд­рін»?

Олексій Кудрін протягом одинадцяти років був міністром фінансів. Цей політик з ліберальними поглядами не підтримував розтратних статей бюджету, максимально намагався зменшити закордонну заборгованість, підтримував підвищення пенсійного віку. Кудрін — представник так званої групи ліберальних реформаторів, завданням яких було, передовсім, переконати Захід, що Росія прагне до ринкової, ліберальної і демонополізованої економіки.


Кудрін був ініціатором і творцем стабілізаційного фонду, який поповнювався надлишками доходів від продажу нафти і газу. Нині ресурси резервного фонду і фонду національного добробуту дозволяють латати бюджетні діри, а надто стали в пригоді під час кризи.
Економіста відправили у відставку у 2011 році після конфлікту з Дмитром Медведєвим. Офіційно предметом спору була економічна політика, а в її рамках передовсім — видатки на озброєння російської армії, які Кудрін хотів обмежити. Він публічно заявив, що не бачить себе в майбутньому уряді, яким після відставки з посади президента мав керувати саме Медведєв. Після відставки Олексій Кудрін перебував у неформальній опозиції, полемізував з Путіним і його оточенням, мав власну думку, часом сміливу і завжди озвучену в медіа.
Не інакше було з висловлюванням на цьогорічному Міжнародному економічному форумі у Петербурзі. Кудрін сигналізував, що варто розглянути ймовірність дострокових президентських виборів з метою отримання мандату від суспільства на реалізацію нової економічної програми.
Від чийого імені висловлювався Кудрін? Коментуючи його слова, політики, хоча принципово не підтримують дочасних президентських виборів, не виявляли й обурення. Це свідчить про те, що у політичні кабінети така думка вже прийшла. За два дні до того, на шпальтах «Ведомостей», інший економіст Євген Гонтмахер написав, що дочасні парламентські вибори насправді мають підготувати ґрунт для дострокових виборів глави держави. Представник «Справедливой России» Михайло Ємельянов заявив, що, висуваючи цю пропозицію, колишній міністр фінансів розпочинає виборчу кампанію.
Кудрін згадав про широку і відкриту дискусію в медіа та можливість критики дій уряду і президента. Він скептично поставився до обмежень діяльності політичних конкурентів, зокрема при реєстрації кандидатів на виборах. Колишній міністр фінансів зазначив, що Росія перебуває в центрі шторму, і слід очікувати погіршення ситуації після багатообіцяючих економічних показників першого кварталу поточного року.
Зміна на посаді президента з перспективи Кремля є добрим рішенням: без переворотів і революції, з суспільною підтримкою, Росія могла б зберегти стабільність і спадкоємність влади. Найважливішою була б реакція Заходу, а він, вбачаючи в колишньому міністрі фінансів ліберала, привітав би цю зміну з полегшенням. Досі навіть чутки про повернення Кудріна на будьяку політичну посаду викликали відчуття оптимізму і надію на зменшення або ліквідацію напруженості у взаємних відносинах. Росія зможе збільшити свою привабливість для інвесторів та могла б почати пошук інших, окрім сировинних, джерел розвитку. На Петербурзькому форумі Кудрін сказав, що антикризовий план уряду має перспективу до 2018 року, а протягом трьох років не можна вирішити жодної структурної проблеми.
Дострокові президентські вибори мають для Путіна ще один істотний плюс — гарантують йому владу на чергові шість років. Невідомо, чи така велика підтримка (86% за опитуванням Центру Левади) збережеться до 2018 року. Не виключено, що Кремль планує непопулярні реформи, як, наприклад, пенсійну, а подібні дії можна здійснювати лише на початку каденції.
Якщо колишній міністр фінансів не отримав жодних обіцянок, які дозволяють йому вірити в проведення ґрунтовних реформ після дострокового обрання глави держави, це означає, що він наголошував на власному значенні і компетентності. Навіть Путін оцінив його глобальний і стратегічний підхід, а саме зі стратегією Росія має останнім часом найбільше проблем.
Проте керівник адміністрації президента Росії Сергій Іванов заявив, що жодного резону в прискоренні виборів не бачить. І тим підтвердив, що зі стратегією у російського правлячого класу існують серйозні проблеми.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».