Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Червень 2015 02:05

Камені спотикання «ТУРЕЦЬКОГО ПОТОКУ»

Rate this item
(0 votes)

В Баку під часі відкриття Європейських олімпійських ігор Володимир Путін провів переговори з турецьким президентом Реджепом Ердоганом. Це була їхня перша зустріч після гострого обміну звинуваченнями в ході квітневого відзначення століття вірменського геноциду в Османській імперії. Після тодішнього візиту Путіна в Єреван турецький президент Ердоган розкритикував російську анексію Криму та поставив під сумнів перспективи реалізації проекту «Турецький потік».
Нагадаємо, що він був ініційований «Газпромом» на початку поточного року в умовах дії європейських економічних санкцій, внаслідок яких від участі у попередньому проекті «Південний потік» відмовилася Болгарія. Однак і з турецьким варіантом Росія має не менше проблем.


Зокрема, Реджеп Ердоган на недавніх парламентських виборах не здобув конституційної більшості заради зміни положень Основного Закону з метою розширення обсягу повноважень президента Туреччини. Натомість поміркована ісламістська Партія добробуту і справедливості втратила шанс створити однопартійний уряд і вимушена зараз вести переговори про створення правлячої коаліції. Причому дієвість коаліційного уряду видається багатьох турецьким політологам, зважаючи на досвід новітньої турецької політичної історії, незначною.
Додатковим головним болем для Ердогана обіцяє бути перебування у складі парламенту курдської Демократичної партії народів Туреччини. Не менше проблем Туреччина має і з безпекою. Четвертий рік триває війна у Сирії, внаслідок якої Туреччина надала притулок майже мільйону сирійських біженців. Ситуація ускладнюється військовою активністю бойовиків «Ісламської держави Іраку та Леванту».
Зрозуміло, що не в захваті від проекту «Турецький потік» партнери Ердогана в Євросоюзі і США. Крім того, збереження економічних санкцій Заходу проти Росії також ускладнює фінансування цього проекту.
Додаткові, але від того не менш складні проблеми проект «Турецький потік» має на Балканах. Гостра внутрішньополітична криза триває у Македонії. Попри зусилля Європейського Союзу, спрямовані на пошук компромісу між македонською владою та опозицією, потенційні домовленості щодо проведення навесні 2016 року позачергових загальних виборів були зірвані. Тож внутрішньополітична невизначеність у Македонії як транзитній країні для цього газопроводу також зменшує ймовірність реалізації проекту «Турецький потік». Враховуючи ці фактори, бакинські переговори Володимира Путіна і Реджепа Ердогана реально стали лише обміном люб’язностями без геополітичних наслідків.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».