Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Червень 2015 01:10

Старт перегонів Хілларі Клінтон

Rate this item
(0 votes)

Днями у Нью-Йорку відбулася перша з багатьох запланованих зустрічей із виборцями потенційного кандидата від Демократичної партії США на посаду президента Хілларі Клінтон. Такий ранній старт виборчої кампанії обумовлений її бажанням набагато випередити своїх потенційних конкурентів у середині партії, аби бути фавориткою задовго до завершення попередніх виборів у Демократичній партії.
Цікавою є стратегія виборчої кампанії Хілларі Клінтон, яка наразі чітко проявила себе. Здається, що Хілларі Клінтон готова синтезувати у своїй виборчій програмі непоєднуване. У внутрішній політиці вона декларує намір нарешті завершити розпочаті за президентства її чоловіка Білла Клінтона та продовжені за дві президентські каденції Барака Обами соціальні реформи.


Ця обіцянка зробити Америку більш соціально відповідальною відразу наштовхується на критику як у середині Демократичної партії, так і серед її опонентів — республіканців. Адже у жорсткій протидії з боку Республіканської партії США ані Білл Клінтон, ані Барак Обама так і не спромоглися реалізувати у повному обсязі проект запровадження загальної системи медичного страхування для всіх американців незалежно від їхніх матеріальних статків. Республіканці традиційно називають цей проект надто соціалістичним і блокують його у Конгресі.
Не менше критики з боку опонентів викликає й надмірна, на їхню думку, ліберальна позиція Хілларі Клінтон щодо міграційної політики. Оскільки Хілларі так і не сформувала альтернативного курсу у міграційній політиці, тому що його майже вісім років намагається реалізовувати Барак Обама. Спроби вибіркового збереження принципів багатокультурності та квотування міграційних хвиль до США з країн, що розвиваються, наражаються на жорстку критику з боку республіканців. Вони виступають за більш жорсткі обмеження для легальної і особливо нелегальної міграції до США.
Не менше проблем на старті перегонів Хілларі Клінтон має й із зовнішньополітичними пріоритетами. Опоненти досі їй згадують суперечливий політичний спадок, зароблений нею на посаді державного секретаря, яку вона займала впродовж першого президентського терміну Барака Обами. Зокрема, Хілларі Клінтон ставлять незручні запитання, чи навмисно вона підігравала поширенню офіційної надто героїчної версії ліквідації Усами бен Ладена.
Тепер стало відомо, що на початку травня 2011 року пакистанські спецслужби дозволили вбити Усаму, який на той час уже понад п’ять років перебував в їхньому «домашньому ув’язненні». Аби показати свою зовнішньополітичну компетентність, Хілларі Клінтон у Нью-Йорку заявила, що «Росія страшніша за КНДР і Іран» і становить головну загрозу безпеці США.
Тим часом потенційний кандидат на балотування на посаду президента від Республіканської партії США Джебб Буш здійснив турне балтійськими та центральноєвропейськими країнами. На відміну від Хілларі Клінтон, саме зовнішньополітичні питання становлять головну проблему для репутації Джебба Буша. Недавно він не знайшов контраргументів на закид щодо створення «Ісламської держави Іраку і Леванту» внаслідок політики Джорджів Бушів старшого і молодшого.
Утім, у країнах Центральної Європи Джебб Буш пропонував збільшити військову присутність США, аби захистити їх від російського експансіонізму. Проте президентська виборча кампанія у США тільки набирає обертів і обіцяє ще чимало тем для аналізу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».