Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Червень 2015 01:12

Турецькі вибори

Rate this item
(0 votes)

7 черв­ня 2015 ро­ку тур­ки об­ра­ли но­вий склад пар­ла­мен­ту — на 550 місць у «Ве­ли­ких на­ціо­наль­них збо­рах» Ту­реч­чи­ни пре­тен­ду­ва­ли 31 по­лі­тич­на пар­тія. Аби от­ри­ма­ти де­пу­тат­ські ман­да­ти, пар­ті­ям по­тріб­но по­до­ла­ти де­ся­ти­від­сот­ко­вий бар’­єр. 
Як і на по­пе­ред­ніх ви­бо­рах 2011 ро­ку, ос­нов­на бо­роть­ба роз­гор­ну­ла­ся між трьо­ма по­лі­тич­ни­ми си­ла­ми. 
Йдеть­ся про прав­ля­чу про­пре­зи­дент­ську Пар­тію спра­вед­ли­во­сті і роз­вит­ку Ах­ме­та До­ву­тог­лу, опо­зи­цій­ну лі­во­цен­трист­ську На­род­но-рес­пуб­лі­кан­ську пар­тію Ке­ма­ля Ки­лич­да­рог­лу та уль­тра­пра­ву Пар­тію на­ціо­наль­но­го ру­ху Дев­лє­та Бах­че­лі. Впер­ше на цих ви­бо­рах кур­дів пред­став­ляє Де­мо­кра­тич­на пар­тія на­ро­дів Ту­реч­чи­ни на чо­лі з Се­ла­хіт­ті­ном Де­мі­рта­шем.

Виборча кампанія була досить жорсткою. Опозиційні партії намагались обмежити електоральний потенціал правлячої партії, аби завадити їй здобути конституційну більшість. Лідер опозиційної Народно-республіканської партії Кемаль Киличдароглу звинувачував турецького президента Реджепа Ердогана в незаконному збагаченні: опозиція досить жваво коментує побудову за бюджетний рахунок величезного президентського палацу.
У відповідь правляча партія нагадувала про свої заслуги в проведенні економічних реформ, завдяки яким було подолано гіперінфляцію і скасовано картки на продовольство, відремонтовано розбиті дороги, зведено нові будинки, зменшено до мінімуму безробіття і кількість жебраків на вулицях. Туреччина за 15 років правління поміркованих ісламістів перетворилася на економічно розвинену країну з міцною національною валютою, потужним експортним потенціалом, популярними у всьому світі курортами.
Однак і на цих виборах помітними були соціально-політичні відмінності в позиціях виборців великих міст і сільських районів Туреччини. Якщо міські виборці віддавали перевагу якійсь із опозиційних партій, то сільський електорат непохитно голосував за правлячих поміркованих ісламістів.
Партія справедливості і розвитку (ПСР) президента Туреччини Реджепа Ердогана, яка протягом 12 останніх років мала статус правлячої, перемогла на парламентських виборах, але не отримала більшості голосів.
Згідно з неофіційними даними Центрвиборчкому (ЦВК), ПСР отримала тільки 256 крісел у 550-місному меджлісі — це 40,8% усіх голосів. Республіканська народна партія — 24,96 голосів і 132 місця, Партія націоналістичного руху — 16,29 голосів і 80 місць, Партія демократії народів — 13,12% голосів і 80 місць.
Остаточні результати парламентських виборів 25-го скликання в Туреччині оголосять за 10–12 днів.
Для формування уряду в парламенті Туреччини потрібно заручитися підтримкою 276 із 550 депутатів, отож партії Ердогана доведеться шукати партнера по коаліції.

 Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».