Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Червень 2015 00:22

Глобальний вплив «великої сімки»

Rate this item
(0 votes)

7–8 черв­ня 2015 ро­ку у ба­вар­ських Аль­пах бун­дес­канц­лер Ан­ге­ла Мер­кель прий­ня­ла лі­де­рів кра­їн «ве­ли­кої сім­ки». На по­ряд­ку ден­но­му бу­ли всі га­ря­чі пи­тан­ня ре­гіо­наль­них кон­флік­тів. Жва­во об­го­во­рю­ва­ли­ся проб­ле­ми фі­нан­со­вої до­по­мо­ги Гре­ції, про­дов­жен­ня бо­йо­вих дій у Си­рії, по­си­лен­ня «Іс­лам­ської дер­жа­ви Іра­ку і Ле­ван­ту», кон­флікт на Дон­ба­сі.

Не менш важливими стали переговори між Ангелою Меркель і президентом США Бараком Обамою щодо перспектив підписання угоди про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі між Євросоюзом і США. Проти цієї перспективи досить активно виступили антиглобалісти з багатьох країн — членів Євросоюзу, тож переговори щодо такої зони вільної торгівлі тривають.


Помітне місце в роботі саміту зайняли питання кліматичних змін. Німці пропонують «великій сімці» взяти на себе роль світових лідерів у переході до економіки, яка менше залежатиме від вуглеводнів. Це дасть можливість максимально обмежити викиди вуглецю в атмосферу. Японія поставила перед своєю економікою завдання до 2030 року, порівняно з показниками 2013 року, скоротити такі викиди майже на чверть. Водночас цьогорічний саміт «великої сімки» засвідчив, що США обережно ставляться до високих темпів боротьби зі зменшенням викидів вуглецю, адже нинішнє економічне зростання у США забезпечується головним чином за рахунок «реіндустріалізації» на енергетичній основі видобутку сланцевих нафти і газу.
До речі, саме ці протиріччя між ЄС і США, а не лише протести європейських профспілок, стали суттєвою перешкодою на переговорах про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі. Без особливого ентузіазму учасники зустрічі ухвалили пропозицію Німеччини щодо поетапного збільшення «соціального внеску» країн «великої сімки» на підтримку найбідніших країн у світі.
Не було політичних розбіжностей між учасниками саміту щодо виключення з його формату Росії як держави, що не поділяє демократичних цінностей з іншими країнами «великої сімки». Також ці країни солідаризувались у питанні продовження надання фінансової допомоги Греції, але без її утримання переважно за рахунок платників податків із більш багатих країн Євросоюзу. Тобто фінансова допомога Греції жорстко прив’язана до внутрішніх реформ у цій країні.
Серед проблем, які не були вирішені на саміті, слід виділити питання Близького Сходу. Європейські країни «великої сімки», передусім Італія, пропонували більше уваги приділяти стабілізації становища у Північній Африці. США та Японія, навпаки, більше зацікавлені в консолідації заради спільної боротьби проти «Ісламської держави Іраку і Леванту».
Загалом країни «великої сімки», яка, до речі, у 2015 році відзначила сорок років з дня створення, продемонстрували високий ступінь спільної відповідальності за вирішення глобальних економічних, політичних і військових проблем. Однак реалізація ухвалених рішень також вимагатиме не меншої послідовності, політичної волі та зосередженості. Зокрема, це стосується налагодження взаємодії між країнами «великої сімки» та країнами — членами «великої двадцятки» щодо погодження підходів до вирішення глобальних і регіональних проблем.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».