Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 02:22

Доленосні рішення не приймають поспіхом

Rate this item
(0 votes)

Пе­ре­кон­ли­ва пе­ре­мо­га на не­дав­ніх пар­ла­мент­ських ви­бо­рах у Ве­ли­кій Бри­та­нії Кон­сер­ва­тив­ної пар­тії на чо­лі з Де­ві­дом Ке­ме­ро­ном ак­ту­алі­зу­ва­ла ідею про­ве­ден­ня ре­фе­рен­ду­му що­до мож­ли­во­го ви­хо­ду Ве­ли­кої Бри­та­нії зі скла­ду Єв­ро­со­юзу.

Взагалі тема членства в європейській спільноті не є новою для британського політичного порядку денного. Вона існує з часу вступу країни до ЄС 1 січня 1973 року. Вже за два роки європейські скептики домоглися проведення референдуму з приводу виходу з ЄС, але тоді незначною більшістю голосів перемогли прихильники участі Великої Британії в процесі європейської інтеграції.
Правда, на тому запеклі дебати не завершилися: британський прем’єр-міністр Маргарет Тетчер на початку 1980-х років домоглася поступок від ЄС у питанні зменшення британського внеску до спільного бюджету ЄС, адже Британія отримує менше сільськогосподарських субсидій.

Утім, максимальне загострення внутрішньобританських дебатів щодо європейської інтеграції припадає на початок 1990-х років, коли наступнику Тетчер Джону Мейджору довелося витримати серйозну протидію європейських скептиків щодо ратифікації Маастріхтського договору. У підсумку Велика Британія не приєдналася до двох ключових проектів Євросоюзу: до зони євро, зберігши фунт стерлінгів, і до безвізового Шенгенського простору.
Перше десятиліття ХХІ століття — час, коли країною правили лейбористи на чолі з Тоні Блером і Гордоном Брауном, Велика Британія активно підтримувала розширення Євросоюзу. Ця стратегія розглядалась як ідеальний для Британії варіант, адже чим більше країн-членів в Євросоюзі, тим складніше сформувати з них «Сполучені Штати Європи», натомість нерівномірність розвитку економічних систем нових країн ЄС і старих країн-членів мала сприяти перетворенню ЄС на зону вільної торгівлі, а не на наднаціональний політичний союз.
Саме побоювання федеративних «Сполучених Штатів Європи» з широкими наднаціональними повноваженнями є головним опудалом для британських європейських скептиків. Дехто з них навіть запропонував прискорити проведення референдуму щодо виходу з Євросоюзу та призначити його вже на кінець 2016 року. В такому разі британці зіграли б на випередження, адже навесні 2017 року мають відбутися вибори президента Франції, а у вересні 2017-го — вибори до німецького бундестагу.
Однак такий темп підготовки до проведення референдуму налякав не лише британських європейських партнерів, а й США та впливових британських бізнесменів. Німеччина і Франція вважають, що на тлі посилення європейських скептичних настроїв британський референдум за умов будь-якого результату є додатковим дестабілізуючим фактором.
США занепокоєні, що підготовка референдуму послабить активність Лондона у реалізації проекту створення трансатлантичної зони вільної торгівлі між США і Євросоюзом. У свою чергу, великий британський бізнес, який активно залучений до спільного європейського ринку, не в захваті від ініціативи Девіда Кемерона. Тож йому довелося шукати компроміс.
Днями Ангела Меркель провела консультації з прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном. Офіційний Берлін закликає Лондон не приймати на великій швидкості доленосні рішення без урахування всіх факторів, адже навіть британські європейські оптимісти нагадують лондонському уряду, що такі складові Великої Британії, як Шотландія і Уельс, налаштовані більш оптимістично щодо Євросоюзу, аніж власне Британія. Це пояснюється просто: шотландці і валлійці вбачають в Євросоюзі додаткового гаранта своєї автономії від Лондона. Особливо це стосується прихильників незалежності Шотландії, які недавно програли на референдумі щодо відокремлення від Великої Британії.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».