Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 02:17

Енергетична холодна війна триватиме?

Rate this item
(0 votes)

2–3 черв­ня 2015 ро­ку у Від­ні Ро­сія про­ве­ла кон­суль­та­ції з кра­їна­ми, які на­ле­жать до кар­те­лю екс­пор­те­рів наф­ти (ОПЕК). Це бу­ли не прос­то пла­но­ві що­річ­ні кон­суль­та­ції у ро­бо­чо­му ре­жи­мі, во­ни пе­ре­тво­ри­ли­ся на фак­тич­ну спро­бу Крем­ля, гра­ючи на про­ти­річ­чях, зла­ма­ти єди­ний фронт санк­цій.

Запроваджені майже рік тому обмеження на постачання нафтовидобувного обладнання до Росії, а також радикальне збільшення обсягів видобутку нафти Саудівською Аравією, очікування від повернення на нафтовий ринок Ірану посприяли суттєвому зменшенню світових цін на нафту.

Однак корективи до оптимістичних очікувань подальшого падіння цін внесли військово-політичні фактори — Саудівська Аравія безпосередньо втрутилась у бойові дії між єменськими сунітами і шиїтами. Внаслідок цього виникли додаткові фактори, що викликали сумніви у безпеці саудівської нафтовидобувної інфраструктури.
Свою лепту у цей процес внесли й бойовики «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ІДІЛ), які скоїли низку терактів поблизу шиїтських мечетей у Саудівській Аравії. Не менш потужним фактором, який грає на знервованості очікувань на нафтовому ринку, є виведення силами ІДІЛ з великої нафтової гри Іраку і Лівії.
Центральні уряди цих обох держав не мають достатніх силових ресурсів, аби повністю контролювати видобуток нафти на власній території, що передбачено правилами картелю ОПЕК. Замість центральних властей в Іраку і Лівії нафтовим бізнесом займаються ісламістські терористичні угруповання, що робить неможливим прогноз ціни на нафту навіть на коротку перспективу.
Серйозним дестабілізуючим фактором для солідарності у рамках ОПЕК є напруження в американсько-венесуельських відносинах, зокрема в енергетичній сфері. Громадянська війна між мусульманами і християнами підриває позиції в ОПЕК ще однієї держави — Нігерії. Загалом ця картина олією не додає оптимізму імпортерам нафти, які більше не грають на стрімке зменшення ціни на нафту.
За цих обставин Росія намагається позиціонувати себе як найбільш надійного постачальника нафти на світовий ринок, на перешкоді чому є лише змова ЄС і США щодо санкцій. Зрозуміло, Росія, оскільки не є членом ОПЕК, не може безпосередньо впливати на рішення цього нафтовидобувного картелю. Водночас навіть під дією західних санкцій Росія залишається надто важливим гравцем на світовому ринку нафти, аби ОПЕК міг його ігнорувати.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».