Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Травень 2015 02:28

Зміна політичних орієнтирів

Rate this item
(0 votes)

У Поль­щі 24 трав­ня 2015 ро­ку від­був­ся дру­гий тур пре­зи­дент­ських ви­бо­рів, у яко­му за пе­ре­мо­гу кон­ку­ру­ва­ли чин­ний пре­зи­дент Бро­ні­слав Ко­мо­ров­ський від прав­ля­чої пар­тії «Гро­ма­дян­ська плат­фор­ма» та пред­став­ник опо­зи­цій­ної пар­тії «Пра­во і спра­вед­ли­вість» Ан­джей Ду­да.

Два тижні, що минули після сенсаційного результату першого туру голосування, позначилися жвавим обговоренням актуального порядку денного розвитку Польщі. Напередодні першого туру голосування Броніслав Коморовський відмовлявся брати участь у дебатах. Натомість перед другим у вирішальному голосуванні такі дебати відбулися. Вони зафіксували приблизно рівну підтримку кожного кандидата, тим паче, що їхня риторика різнилася переважно в нюансах внутрішньополітичного і зовнішньополітичного курсу Польщі.


Однак і ці мінімальні відмінності є принципово важливими. Якщо перед першим туром виборів стратегія Броніслава Коморовського зосереджувалася на зовнішньополітичних питаннях, то перед другим він намагався більше приділяти увагу внутрішньополітичним проблемам. Зокрема, оглядачі відзначили його обіцянку створити сто тисяч нових робочих місць для молоді, посилити позиції Польщі у Євросоюзі. Своєю чергою, Анджей Дуда між першим і другим туром голосування намагався долучити на свою користь якомога більше голосів тих виборців, які голосували в першому турі за інших кандидатів.
Головним призом у цій боротьбі були майже двадцять відсотків голосів, які зовсім несподівано в першому турі отримав «позасистемний кандидат» Павел Кукіз. Показово, що Броніслав Коморовський і Анджей Дуда намагалися включити до своїх передвиборчих програм найбільш резонансні ідеї Кукіза. Так, Броніслав Коморовський запропонував провести референдум щодо удосконалення механізмів прямої демократії на рівні місцевого самоврядування.
Запеклі дебати між Коморовським і Дудою розгорнулися навколо соціально-економічних проблем, які найбільш чітко демонструють взаємозв’язок між внутрішньою і зовнішньою політикою. Дуда закидав Коморовському і правлячій партії «Громадянська платформа» надмірно ліберальний антисоціальний курс. У відповідь Дуда отримав звинувачення в популізмі. Однак польське суспільство вимагає від політиків чіткіших відповідей на питання щодо можливостей зменшення пенсійного віку, податкового тиску, підтримки національного виробника у жорсткій конкуренції на спільному європейському ринку, зміни системи виборів до парламенту з пропорційної на мажоритарну.
Не менш показовими стали різні наголоси на зовнішньополітичних пріоритетах, які пролунали від обох кандидатів. Ключовою залишається проблематика польсько-українських відносин. Заспокоює той факт, що обидва кандидати дотримуються фундаментальних принципів українсько-польського історичного примирення. Це визнання факту, що незалежність Польщі не може бути надійно забезпечена без незалежності України та християнського принципу примирення — пробачаємо і просимо вибачення.
Загалом другий тур виборів став ще більш непрогнозованим, аніж перший. Перемога Анджея Дуди вкрай важлива з огляду на наближення осінньої парламентської виборчої кампанії. Польські політологи визнають, що президентські вибори засвідчили факт певної втоми виборців від обох провідних партій та інтерес до нових політичних сил.
Утім, Павел Кукіз, який показав на президентських виборах третій результат, навряд чи буде спроможний мобілізувати ресурси партійного будівництва, аби представити виборцям до парламентських виборів власний партійний проект. Тим паче, що його командне кадрове забезпечення може й не сподобатися виборцям, адже на парламентських виборах поляки не голосують за закритими партійними списками, тобто не обирають «кота в мішку».
У будь-якому разі парламентська виборча кампанія обіцяє бути для польського суспільства ще більш напруженою, ніж президентська. Сама вона неодмінно засвідчить зміну політичних орієнтирів поляків.
Андрій МАТРИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».