Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Травень 2015 00:33

Барак Обама шукає своє місце в історії

Rate this item
(0 votes)

У по­лі­тич­ній іс­то­рії США скла­ла­ся тра­ди­ція, ко­ли пер­ший пре­зи­дент­ський тер­мін пре­зи­дент ви­ко­рис­то­вує за­для то­го, аби бу­ти об­ра­ним на дру­гий тер­мін. На­реш­ті дру­гий пре­зи­дент­ський тер­мін має за­фік­су­ва­ти пре­тен­зії то­го чи ін­шо­го пре­зи­ден­та на влас­не міс­це в іс­то­рії. У за­зна­че­но­му кон­тек­сті мож­на роз­гля­да­ти на­ма­ган­ня Ба­ра­ка Оба­ми за­без­пе­чи­ти со­бі до за­вер­шен­ня дру­го­го пре­зи­дент­сько­го тер­мі­ну «спо­кій» на ук­ра­їн­сько-ро­сій­сько­му фрон­ті, від­клас­ти спро­би ра­ди­каль­но­го ви­рі­шен­ня близь­ко­схід­них проб­лем, усу­ну­ти­ся від кон­фрон­та­ції з Ки­та­єм у Азії.

Наближення президентських перегонів у США засвідчує й збільшення кількості скандалів. Днями стався витік інформації з боку різних спеціальних служб, унаслідок чого було поставлено під сумнів офіційну версію ліквідації 2 травня 2011 року колишнього ватажка «Аль-Каїди» Усами бен Ладена. За канонічною версією, американці провели цю операцію самостійно всупереч позиції пакистанських спецслужб.


За новою версією подій, Усама бен Ладен перебував під домашнім арештом у будівлі, контрольованій пакистанськими спецслужбами з 2006 року. Тому Обамі довелося «викупити» право на ліквідацію Усами у пакистанської влади ціною додаткової фінансової допомоги Ісламабаду. Крім того, сама операція американського спецназу здійснювалася за повної підтримки пакистанської влади, а Усама не чинив жодного опору.
Рикошетом ця версія б’є й по тодішньому державному секретареві США Гілларі Клінтон, якій уже ставлять незручні запитання — чи знала вона справжню версію ліквідації Усами бен Ладена і підігрувала Обамі заради його обрання на другий президентський термін, чи була введена в оману представниками американських спецслужб. Причому обидва тлумачення мотивів підтримки Гілларі Клінтон офіційної версії убивства Усами виглядають одна гірше другої.
У відповідь адміністрація Барака Обами зазначає, що республіканці намагаються здійняти скандали на порожньому місці, адже з боку внутрішньої політики їм важко критикувати демократичну адміністрацію. Дійсно, скориставшись з дешевого сланцевого газу та інших енергоносіїв, американська економіка вже тридцять місяців зростає на основі своєрідної «повторної індустріалізації» країни. Це дало можливість повернути виробництво до США й навіть скоротити рівень безробіття. Ці внутрішні економічні успіхи адміністрація Барака Обами намагається закріпити на зовнішньоекономічному фронті.
США активізували переговори про створення «Трансатлантичної зони вільної торгівлі» з Євросоюзом і «Транстихоокеанської зони вільної торгівлі» з провідними економіками азійських країн. Однак обидва ці переговорні процеси стикаються з проблемами. У контактах з Євросоюзом вони стосуються негативної позиції європейських профспілок, які різко виступають проти «американізації» соціальних стандартів у Європі та подальшої лібералізації ринку праці. Не менше невдоволення умовами створення «Трансатлантичної зони вільної торгівлі» висловлюють європейські фермери, які отримують більші субсидії в рамках спільної європейської сільськогосподарської політики, ніж американські фермери.
Ще одним каменем спотикання стає вільне поширення у разі створення «Трансатлантичної зони вільної торгівлі» генно-модифікованих сільськогосподарських культур у Європі. У контексті ігор навколо створення згаданої зони розглядають і спроби нещодавно обраного на другий урядовий термін британського прем’єр-міністра Девіда Кемерона провести референдум про вихід Британії з ЄС уже у 2016 році, тобто у розпал президентської передвиборчої кампанії у США. Економісти вважають, що невизначеність очікуваного британського референдуму може зіграти на користь курсу долара до євро й відповідно підіграти демократам.
Ще більш туманно виглядає перспектива створення «Транстихоокеанської зони вільної торгівлі», адже Китай і Японія, кожна держава «під себе», намагаються вибудувати з країнами — членами «Асоціації співробітництва держав Південно-Східної Азії» власні зони вільної торгівлі, складаючи серйозну конкуренцію США. Причому Китай і Японія, попри територіальні та інші політичні суперечності, намагаються на максимально ліберальних засадах вибудовувати торговельні зв’язки між собою. Тож і в питанні створення двох зон вільної торгівлі на Атлантичному і Тихому океанах адміністрації Барака Обами, ймовірніше, треба буде покладатися на зусилля її наступників.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».