Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Травень 2015 01:02

Азійська інтеграція Індії

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми ін­дій­ський прем’­єр-мі­ністр На­ренд­ра Мо­ді здійс­нив мас­штаб­не тур­не азій­ськи­ми кра­їна­ми. Він по­бу­вав у Мон­го­лії, Ки­таї, Рес­пуб­лі­ці Ко­рея. Тим са­мим Ін­дія го­лос­но за­де­кла­ру­ва­ла свій на­мір мак­си­маль­но ак­ти­ві­зу­ва­ти свої азій­ські ін­тег­ра­цій­ні зу­сил­ля.

Шістдесят років тому перший прем’єр-міністр незалежної Індії Джавахарлал Неру був одним з ініціаторів конференції у Бандунзі, на якій зібралися представники нових незалежних азійських держав. Відтоді Індія розвинула потужну економіку, інтегровану до глобальних процесів.
Такий стан справ стимулював рішення нині правлячої партії «Бхаратія джаната» домагатися для Індії лідерських позицій у регіоні Південної Азії та в регіоні всього Індійського океану. Головним інструментом Індії у досягненні цієї мети залишається Організація співробітництва країн Південної Азії.


Однак потужною перешкодою на шляху прогресивного розвитку цієї організації залишається індійсько-пакистанський конфлікт. Він негативно позначається на розвитку співпраці Індії з країнами Центральної Азії.
Наперекір цим негативним тенденціям Індія намагається розбудовувати тіснішу співпрацю з Китаєм та навіть розглядає можливість участі у діяльності Шанхайської організації співробітництва. Під цим кутом зору пройшов візит Нарендри Моді до Монголії. Індійські інвестиції залучатимуться до спільних підприємств із розробки корисних копалин на території Монголії, де вони становитимуть конкуренцію китайським та японським капіталам.
Виходячи з цих міркувань, найбільше уваги було приділено візиту Нарендри Моді до Пекіна. За підсумками переговорів з китайським лідером Сі Цзіньпіном були підписані угоди, які сприятимуть активізації індійсько-китайського торговельно-економічного співробітництва. Поглиблення політичного діалогу, інтенсивний розвиток усіх аспектів економічного співробітництва розглядаються Індією і Китаєм як дієвий спосіб урегулювання гімалайських територіальних суперечок між ними.
Логічним продовженням нинішнього азійського турне індійського прем’єр-міністра став його візит до Республіки Корея. Офіційний Делі розглядає Сеул як важливого і перспективного партнера, який має забезпечити динамічне зростання індійської економіки.
Загалом візити Нарендри Моді до Монголії, Китаю і Республіки Корея засвідчили особливий інтерес азійських держав до розвитку всіх форм співробітництва між собою включно з максимальною лібералізацією торгівлі. Такий розвиток подій ускладнює зусилля адміністрації президента США Барака Обами, спрямовані на створення Транстихоокеанської зони вільної торгівлі.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».