Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Травень 2015 11:57

Міланська глобальна виставка

Rate this item
(0 votes)

З 1 трав­ня по 31 жовт­ня 2015 ро­ку у Мі­ла­ні під де­ві­зом «На­го­ду­ва­ти пла­не­ту. Енер­гія для жит­тя» три­ває Все­світ­ня ви­став­ка ЕХ­РО-2015. Вос­тан­нє ана­ло­гіч­ний за­хід з єв­ро­пей­ських міст у 2000 ро­ці при­ймав ні­мець­кий Ган­но­вер. Від­то­ді у 2005 ро­ці та­кий фо­рум прой­шов у япон­сько­му міс­ті Аїчі, а у 2010-му — у ки­тай­сько­му Шан­хаї.

Італія декілька років посилено готувалася до цього заходу, який є важливим для іміджу країни, котра останнім часом потерпає від навали північноафриканських нелегальних емігрантів до італійських берегів. Трохи більше тижня тому Євросоюз обговорював проблему надання Італії негайної допомоги з метою протидії масштабній міграції. Не менше й внутрішньополітичних проблем має Італія з ЕХРО-2015. Великі кошти, вкладені в організацію павільйонів виставки, у день її відкриття викликали масове невдоволення у Мілані, наслідком чого стали сутички між демонстрантами і карабінерами.


Усі згадані фактори тільки актуалізують головну тему цьогорічного ЕХРО. Адже ще до початку світової кризи 2008 року тривогу викликала глобальна тенденція до неухильного дорожчання продуктів харчування. Одні експерти вбачають причини цього у використанні дедалі більших земельних ділянок для вирощування технічних культур, з яких виробляють біологічне паливо.
Інші аналітики наголошують на невідповідності генно-модифікованої зеленої революції неухильному зростанню кількості населення на земній кулі. Вони нагадують, що інтенсифікація сільськогосподарського виробництва також має свої межі зростання, які визначаються дефіцитом питної води, придатної до вирощування сільськогосподарських культур землі, невідповідністю між технологічно-інноваційним озброєнням фермерських господарств у країнах Заходу і у найбідніших країнах периферії світової економіки.
Згадані тенденції стимулюють занепокоєння у екологічних організацій, стурбованих монополізацією ринку насіння багатьох сільськогосподарських продуктів найбільшими транснаціональними корпораціями на зразок «Монсанто», які вирощують одноразову генно-модифіковану продукцію. Саме ця «модифікація» робить ці культури безплідними та залежними від коштовного ліцензійного виробництва.
Звичайно, організатори виставки спробували знайти баланс між транснаціональним та національним представництвом на ЕХРО-2015. Ці заходи, з одного боку, нагадують радянський приклад виставок досягнень народного господарства, тільки у глобальному вимірі світової економіки, а з іншого — є важливим місцем ділових контактів.
Саме ділові переговори є важливими з огляду на поки що суперечливі спроби виведення світової економіки на орбіту стабільного зростання. Тематичні розділи в рамках Міланської виставки відображають експортний потенціал українського сільського господарства, інвестиційні можливості харчової та переробної промисловості. У цьому сенсі виставка є дійсно стратегічно важливою для вітчизняної економіки, адже дасть відповідь на питання щодо ефективності зусиль української держави і бізнесу з просування на європейський і світовий ринки наших товарів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».