Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 20:54

Росія втрачає Балкани

Rate this item
(0 votes)

Еко­но­міч­ні ви­кли­ки, які пос­та­ли пе­ред Ро­сією, ста­ли при­чи­ною ниж­чих, ніж до­те­пер, до­хо­дів дер­жав­ної каз­ни, ос­лаб­лен­ня ва­лю­ти і по­ру­шен­ня тор­го­во­го об­мі­ну на те­ри­то­рії ко­лиш­ньо­го Ра­дян­сько­го Со­юзу. Проб­ле­ми Ро­сії ма­ють спри­чи­ни­ти по­слаб­лен­ня її по­зи­ції та­кож у шир­шо­му ви­мі­рі: ви­нят­ко­во проб­лем­ною для Мос­кви мо­же ста­ти змі­на си­ту­ації на Бал­ка­нах, де Ро­сія і Єв­ро­пей­ський Со­юз до­сі кон­ку­ру­ва­ли за впли­ви.

Головними суб’єктами зацікавлення Росії на Балканах віддавна залишалися Болгарія і Сербія з огляду на своє розташування і характер відносин з ЄС, а також історичні зв’язки обох країн із Росією. Протягом останніх кількох років Росія користувалася, зокрема, кредитами, здійсненням торгівлі стратегічного характеру, пропозиціями чергових проектів енергетичної і торгової співпраці та іншими різноманітними інвестиціями — завдяки ним вона поглиблювала зв’язки з Болгарією і Сербією. Проте негативний економічний ріст у 2015 році та падіння курсу валюти ослабить здатність Росії вести з Євросоюзом подібну гру за впливи.


Російські амбіції на Балканах сягають ХІХ століття, коли імперія Романових вела суперництво з Австро-Угорщиною і Оттоманською імперією за впливи в регіоні. Болгарія, з точки зору Росії, є державою зі стратегічним значенням з огляду на розташування між Румунією і Туреччиною на берегах Чорного моря. Сусідня Сербія є для Росії особливо важливою, зважаючи на її історичну роль регіонального лідера.
Росію пов’язують з обома країнами кілька століть культурної та історичної політичної співпраці. Зміцнення відносин із Болгарією створило для Росії шанс впливу на процес ухвалення рішень в ЄС з питань санкцій чи енергетичних проектів. У Сербії Москва мала нагоду попрацювати над сповільненням інтеграції Белграда з європейськими інституціями, збільшуючи свої впливи над Дунаєм.
Попри те, що Болгарія є членом ЄС, і Сербія також прагне до інтеграції зі структурами Євросоюзу, Росія зберігає значні економічні зв’язки з обома країнами. Як випливає з даних Болгарського національного банку, між січнем і жовтнем 2014 року загальний обсяг закордонних інвестицій у цій країні становив приблизно 805 мільйонів євро (або 974 млн дол.); приблизно 22% з цієї квоти, тобто 177 мільйонів євро, — це російські інвестиції.
До найбільших російських концернів, які працюють у Болгарії, належать LUKoil, «Газпром» і «Промет Стіл». Діяльність LUKоil, у тому числі НПЗ у Бургасі, є джерелом приблизно чверті податкових надходжень у Болгарії. Значно нижчою є експортна частка: у 2013 році до Росії потрапило лише 2,6% болгарського експорту. Водночас російська частка у болгарському імпорті становить понад 18%.
Російські підприємства також відповідають за значний відсоток інвестицій у Сербії. Як випливає з даних Національного банку Болгарії, у 2013 році вартість безпосередніх закордонних інвестицій становила приблизно 769 мільйонів євро. З Росії походило 45 мільйонів євро, тобто 9,7% загальної суми. Від початку 2009 року російський енергетичний гігант є мажоритарним власником сербських нафтохімічних заводів, які займаються переробкою нафти і газу, краще відомий під скороченням NIS; загальна вартість інфраструктури і устаткування NIS становить приблизно три мільярди доларів.
На додаток, із середини 2013-го Росія заявила про готовність надати Сербії кредит на більш ніж 1,3 мільярда доларів на фінансування бюджетного дефіциту і модернізацію інфраструктури. На відміну від Болгарії, Сербія підписала з Росією договір про вільну торгівлю: у 2013 році до Росії потрапило приблизно 7% її експорту, а з Росії походило приблизно 9% куплених нею за цей час товарів. Російський «Сбербанк» має у Сербії дочірній банк, вартість якого оцінюється у 839 мільйонів євро.
План будівництва газопроводу «Південний потік» становив найсерйознішу за останні роки російську спробу збільшення своїх впливів на Балканах. Пропонований газопровід мав залучити до країн-учасників нових інвесторів і сприяти створенню нових робочих місць. Але коли на болгарських берегах Чорного моря вже лежали привезені труби та інші елементи інфраструктури газопроводу і розпочалися підготовчі роботи, президент Росії Володимир Путін поінформував, що будівництво «Південного потоку» буде призупинено. Росія, як він заявив, збирається розпочати інше будівництво великого газопроводу, що поєднає її з Туреччиною.
Прем’єр Сербії Александер Вучіч зазначив, що рішення Кремля було «ціною за сутичку великих держав», влада Болгарії продовжувала видавати дозволи і сертифікати для фірм, які працювали при будівництві «Південного потоку», аби за будь-яку ціну продемонструвати, що ініціатива припинення робіт не належить Болгарії.
Попри те, що Росія може у майбутньому підтримати інші енергетичні проекти на Балканах або навіть у якійсь формі повернутися до полишених ініціатив, відмова від будівництва «Південного потоку» суттєво послаблює її позицію в регіоні. Кремль уже не в змозі буде використовувати як «наживку» створення нових робочих місць або інвестиції ні в Болгарії, ні в Сербії.
Російські економічні проблеми посилилися, коли Кремль мав справу з серйозними політичними проблемами. Падіння ціни на нафту і санкції Заходу вдарили по російській економіці і викликали послаблення її валюти аж на 40% відносно січня 2014-го. У поточному році очікується менший, ніж у минулі роки, ріст ВВП. Російський центральний банк, намагаючись запобігти розвалу банківської системи, піднімає процентну ставку і витрачає мільярди доларів на зміцнення рубля.
Російська влада наказала найбільшим експортерам, у тому числі концернам «Росснефть», «Газпром», продавати їхні валютні резерви з думкою про підтримку рубля. Але ці вимоги в поєднанні з фактом ослаблення валюти приведуть до обмеження масштабу закордонних інвестицій Росії. Такі країни, як Сербія і Болгарія, мусять рахуватися з меншою потребою на експортовані ними товари, обмеження кількості російських інвестицій і менші, ніж досі, урядові кредити.
Попри те, що нинішня криза російської економіки не здається такою драматичною, як у 1998 році, економічні проблеми Москви настільки серйозні, що суттєво обмежують її здатність до суперництва з Євросоюзом на Балканах. Європейський Союз останнім часом зобов’язався передати Болгарії мільярди доларів на нові інфраструктурні проекти, Росії буде надзвичайно складно конкурувати з такою пропозицією. Також у випадку Сербії, незважаючи на те, що перспектива членства в ЄС дуже далека, всі ініціативи на користь європейської інтеграції викличуть приплив інвестицій.
Росія збереже, зрозуміло, частину впливів у Сербії та Болгарії як завдяки продовженню нинішніх інвестицій, так і через залежність регіону від імпорту російського газу, але про конкуренцію з Євросоюзом у попередньому вимірі, принаймні на разі, не йдеться.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».