Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 12:06

Іспанська політична корида

Rate this item
(0 votes)

22 бе­рез­ня 2015 ро­ку в іс­пан­ській про­він­ції Ан­да­лу­зія прой­шли до­стро­ко­ві ви­бо­ри до міс­це­вих ор­га­нів вла­ди. Ця по­дія ви­кли­ка­ла осо­бли­вий ін­те­рес, зва­жа­ючи на три­ва­лу внут­ріш­ньо­по­лі­тич­ну кри­зу в Іс­па­нії, сим­во­ла­ми якої ста­ла то­ріш­ня від­став­ка ко­ро­ля Ху­ана Кар­ло­са, при­хід до вла­ди йо­го стар­шо­го си­на Фе­ліп­пе, а та­кож не­вда­лий ре­фе­рен­дум що­до не­за­леж­но­сті Ка­та­ло­нії.

Провінція Андалузія здобула автономію в процесі демократизації іспанського внутрішньополітичного життя після смерті диктатора Франсиско Франко. 28 лютого 1980 року Андалузія отримала власну автономну конституцію та парламент. Утім, на відміну від каталонської мови, яка є основою для осібної від решти Іспанії каталонської ідентичності, андалузька вважається одним із регіональних діалектів іспанської.
Сепаратистські настрої в Андалузії ніколи не досягали рівня, аналогічного каталонським. Не в останню чергу тому, що Андалузія набагато бідніша за Каталонію й не надто сильно бажає спробувати вдатися до самостійного плавання.

Крім того, на відміну від Каталонії, навіть регіональна націоналістична Андалузійська партія за ідеологічними ознаками ближче до лівих, ніж до правих. Зрештою, нюанси лівоцентристської політики й стали причиною проведення нинішніх виборів до регіонального парламенту Андалузії.
На попередніх виборах у місцевому парламенті були представлені Іспанська соціалістична робітнича партія, яка наразі на центральному рівні перебуває в опозиції, нині правляча у Мадриді Народна партія, «Об’єднані ліві» (за ідеологією це партія скоріше комуністичної орієнтації) та згадана Андалузійська партія.
Утім, на тлі масових соціальних протестів у січні 2014 року на політичну арену в Іспанії стрімко вийшла партія «Подемос» (в перекладі з іспанської мови «Ми можемо»). Її активісти провели досить активну кампанію в Андалузії. Її головним мотивом стала критика традиційних партій, які далекі від норм прямої демократії та соціальної справедливості. Цікаво, що партія «Подемос» наполягає на вдосконаленні конституційного устрою Іспанії, зокрема не виключає можливості скасування конституційної монархії.
Проте специфіка населення Андалузії полягає у досить потужних монархічних настроях, але вони доповнюються розчаруваннями, гучними скандалами з членами королівської родини Бурбонів, невдоволенням централістською політикою народників на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм. Ці суспільно-політичні настрої намагається очолити Андалузійська партія, яка виступає за модернізацію конституційної монархії з подальшою регіоналізацією Іспанії. Входження до парламенту Андалузії партії «Подемос» може стати приводом для вимог позачергових виборів уже на загальнонаціональному рівні.
За підсумками голосування ліва «Подемос», що використовує політичні гасла, аналогічні грецькій «Сірізі», отримала 14,8% голосів виборців (або 15 місць у законодавчому органі), посівши третє місце в парламентських перегонах. Перше місце на виборах завоювала Іспанська соціалістична робітнича партія (35,4% голосів, або 47 депутатських місць), друге — права Народна партія (26,7% голосів, або 33 місця).
Нагадаємо, в 2015 році в Іспанії також відбудуться загальнонаціональні та муніципальні вибори.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».