Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 12:19

Ребус убивства Нємцова

Rate this item
(0 votes)

Ро­сій­ські слід­чі ор­га­ни ого­ло­си­ли про арешт пі­до­зрю­ва­них в ор­га­ні­за­ції вбив­ства Бо­ри­са Нєм­цо­ва. Не­спо­ді­ва­но ни­ми ви­яви­ли­ся че­чен­ці. За­три­ман­ня ви­ко­нав­ців убив­ства по­ста­ви­ло біль­ше за­пи­тань, ніж да­ло від­по­ві­дей.

Європейський парламент зажадав проведення незалежного міжнародного розслідування вбивства Бориса Нємцова, але цього не передбачає російське законодавство. Навпаки, такі вимоги гіпотетично можуть прискорити процес виходу Росії з режиму дотримання правових норм Ради Європи і відмови від конституційного принципу верховенства міжнародного права над російським національним правом.
Поки що слідчий комітет Російської Федерації розробляє версію відсутності замовників та представляє вбивство як індивідуальну ініціативу злочинців, котрі діяли з мотивів помсти нібито за «антиісламську позицію» Бориса Нємцова. Ця версія має відволікти увагу від альтернативних версій: замовлення вбивства кимось у Кремлі або Рамзаном Кадировим. У цьому разі виринають роздуми про напруженість у відносинах між силовими відомствами Росії та Кадировим, який із початком війни в Україні позиціонує себе як гвардієць Путіна, якому все дозволено. Однак визнання цього факту Кремлем може перекреслити всі «досягнення» замирення Чечні та поставить Росію і Чечню на межу відновлення війни.


З іноземних версій — деякі російські шовіністи наполегливо пропагують «український слід» з подальшими конспірологічними варіаціями на тему змови американців. Утім, остання версія перебуває на маргінесі в обговоренні версій убивства навіть у російських ЗМІ.
Усе це стало приводом для чергового роздоріжжя на шляху російського політичного розвитку. Група силовиків наполягає на жорсткому курсі «Антимайдану», подальшому закручуванню гайок і силовому вирішенні українського питання. Умовно кажучи, група «прозахідних лібералів», представлена колишнім міністром фінансів Олексієм Кудріним, до певної міри чинним прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим, не в захваті від перспективи подальшої ізоляції Росії від Заходу. За цих обставин убивство Нємцова мало завадити формуванню нового ліберального руху з людським обличчям та політично вільним від тягаря відповідальності за антинародну приватизацію початку 90-х років.
Його має презентувати олігарх Михайло Прохоров, який днями залишив власноруч створену партію «Громадянська платформа», аби, ймовірно, максимально розширити свою політичну підтримку в опозиційному таборі, адже донедавна непоганий результат, показаний Михайлом Прохоровим на президентських виборах 2012 року, не був конвертований у відповідний політичний вплив. Однак спроби влади «закрити» у в’язниці ще одного опозиціонера Олексія Навального можуть вивести на перші позиції в опозиції саме Михайла Прохорова.
Утім, поки що чвари в опозиційному середовищі політичні технологи Кремля вдало використовують для дискредитації запланованого на 19 квітня опозиційного «маршу гніву і гідності». Натомість російське телебачення невтомно інформує громадян про чергові «рекордні 88 відсотків» популярності Володимира Путіна. Але йому не слід забувати, що від великої любові до ненависті — один крок.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».