Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 11:39

Османська транзитна імперія

Rate this item
(0 votes)

Туркменський президент Гурбангули Бердимухамедов днями відвідав Анкару. Цей візит став знаковим для глобальної енергетичної дипломатії. Насамперед тому, що Туркменістан донедавна демонстрував наміри насамперед будувати нові газопроводи у бік Китаю. Правда, європейські санкції щодо Росії та непевність із газопроводом «Південний потік» підштовхнули Туркменістан до повернення до ідеї проекту «Набукко». Він розглядався як альтернативний російській газовій експансії в Європі, однак заради його реалізації потрібно забезпечити значні обсяги газу, які зроблять рентабельною не просто його побудову, а й експлуатацію.
Туреччина давно мріє об’єднати у реалізації цього проекту Туркменістан та Азербайджан. Зазначений проект також активно підтримують Сполучені Штати Америки. Цей факт намагається використати турецький президент Реджеп Ердоган, якого останнім часом піддають гострій критиці за жорсткий курс щодо світської республіканської опозиції та через домовленості з Росією щодо побудови «Південного потоку» у територіальних водах Туреччини.


Геополітична гра Ердогана на проектах «Набукко» і «Південний потік» перетворює Туреччину на ключового транзитного партнера Євросоюзу в енергетичній сфері. На думку Ердогана, це може пом’якшити його критику з боку Євросоюзу за внутрішню політику та посилити позиції Туреччини на Близькому Сході. Крім того, можливий енергетичний турецько-азербайджансько-туркменський союз посилює й позиції Туреччини в каспійській, кавказькій і центральноазійській геополітиці. Умовно на наших очах відроджується транзитна Османська імперія, а не просто потужний регіональний гравець.
Наслідком цього є неминуче посилення інтересу Євросоюзу до проблеми успішного завершення переговорів із Туреччиною про вступ, яким у березні поточного року виповнилося рівно десять років. Це до певної міри є вигідним для України, адже одночасний прийом України і Туреччини до Євросоюзу багатьма політичними діячами Європи розглядається як досягнення своєрідного цивілізаційного балансу, коли вступ однієї з найбільших мусульманських держав органічно буде доповнений приєднанням християнської України.
Донедавна ненависники України жартували, що Україну приймуть до Євросоюзу після Туреччини, а Туреччину не приймуть ніколи. Утім, радикальна динаміка енергетичної дипломатії та ізоляція Росії роблять цю тезу не такою однозначною. Однак прийом України і Туреччини до Євросоюзу, безумовно, вимагатиме якісно нового цивілізаційного мислення від європейських еліт і народів. Без цього неможливо буде говорити про перетворення Євросоюзу на дійсно глобального гравця. Цей козир на переговорах з Євросоюзом намагається використати Туреччина. Не завадило б його взяти на озброєння й Україні.

Андрій МВРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».