Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 11:36

Японський вектор Німеччини

Rate this item
(0 votes)

9–10 березня 2015 року бундесканцлер Ангела Меркель здійснила візит до Японії. На порядку денному насамперед були питання організації роботи саміту «великої сімки», який у червні має відбутися в Німеччині. Японія, як і інші держави «великої сімки», наполягає на поглибленні взаємодії між цими державами, особливо в непростих сучасних умовах.
Важливою складовою візиту бундесканцлера Ангели Меркель до Токіо стали торговельно-економічні питання. Вже два роки поспіль Японія демонструє ознаки виходу своєї економіки з глибокої рецесії. Це є насамперед заслугою прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе, фінансова політика якого дала можливість не просто обмежити апетити найбільших японських концернів, а й максимально розширити базу оподаткування. Європейський центральний банк також вивчає цей японський податковий досвід, аби адаптувати його складові в Євросоюзі, зокрема щодо податкового стимулювання експортних можливостей.


Хоча Японія помітно поступається Китаю за обсягами торгівлі з Німеччиною, але якісно німецько-японська торгівля є іншою. Йдеться про інноваційно-технологічну складову торговельних відносин між Японією та Німеччиною. Остання підтримує ідею спільних інноваційно-проектних фірм з Японією, які повинні створити сприятливі умови для технологічного прориву у таких ключових питаннях, як енергозбереження, пошук нових чистих джерел енергії, генна інженерія, комп’ютерні технології.
З метою ментального зближення лідери Німеччини та Японії виступають за розширення культурного та освітньо-наукового співробітництва, метою якого має бути краще розуміння німцями японців і японцями німців.
Символом такого взаєморозуміння можна вважати спроби Німеччини та Японії домогтися реформування ООН. Уже майже двадцять років Берлін і Токіо наполягають на наданні Німеччині та Японії статусу постійних членів Ради Безпеки ООН. Ці наміри були підтверджені й за підсумками візиту Ангели Меркель до Токіо. Інша справа, що реалізувати їх поки що непросто.
Натомість погодження позицій Німеччини та Японії щодо кризи на Донбасі має допомогти посилити міжнародний дипломатичний тиск на Росію, аби домагатися від Кремля безумовного виконання Мінських домовленостей та припинення агресії проти України.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».