Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Березень 2015 14:48

Гостра гра Лондона

Rate this item
(0 votes)

Ве­ли­ко­бри­та­нія пе­ре­би­рає лі­дер­ство се­ред дер­жав, які ве­дуть гос­тру роз­мо­ву з Во­ло­ди­ми­ром Пу­ті­ним.

Найбільш знаковою ініціативою прем’єра Девіда Камерона стало відрядження в Україну 75 британських інструкторів із завданням навчання українських військовиків. До цього часу, крім мініатюрної Литви, жодна країна, в тому числі Польща, не насмілювалася безпосередньо підтримати українську армію.
«Це не поставка зброї, але все одно має той самий результат: зміцнює Збройні Сили України», — вважає Девід Кларк, директор Російського фонду в Лондоні.
Це не єдина ініціатива Камерона відносно Москви: прем’єр оголосив, що в разі, якщо російські терористи продовжуватимуть порушувати домовленості з припинення вогню на Донбасі, Лондон почне форсувати принципове загострення санкцій Євросоюзу проти Москви.
«Я сподіваюсь, що Євросоюз відповість на таку агресію новими санкціями, включно з секторальними санкціями, які сильно б’ють по російській економіці. Але якщо це виявиться неможливим, будемо шукати інші рішення», — застеріг Камерон.


Втрата Москвою доступу до системи обміну інформацією між банками SWIFT означатиме параліч усієї російської фінансової системи. Місяць тому прем’єр Дмитро Медведєв навіть попередив, що це викличе серйозне загострення конфлікту між Росією та Заходом.
Камерон також привів Королівські ВПС у стан підвищеної готовності, адже російські військові літаки продовжують порушувати британський повітряний простір. Додаткові фонди отримає корпорація ВВС для транслювання програм на балтійські країни — вони мають вести контрпропаганду проти Кремля, спрямовану до тамтешнього російськомовного населення.
Уже кілька тижнів тому британська влада ухвалила рішення на принципове загострення відносин з Москвою, розпочинаючи процес у справі вбивства у 2006 році в Лондоні колишнього офіцера російських спецслужб Олександра Литвиненка, який після переходу на Захід почав оприлюднювати зв’язки між владою Росії і організованими злочинними групами. Кілька днів тому у суді стало відомо, що Віктор Іванов, один із найближчих співпрацівників Путіна у 90-х роках у Петербурзі, підтримував близькі контакти з мафією, яка поставляла наркотики з Колумбії у Західну Європу. Нині він став керівником федеральної служби по боротьбі з розповсюдженням наркотиків.
«Уже багато років, як британсько-російські відносини не були такими поганими. Камерон наважився на подальше загострення, підтримавши Україну, бо виникло враження, що Велика Британія була усунена Німеччиною від переговорів з Путіним. Перед травневими виборами до палати громад Камерон не може це собі дозволити, тим більше, що припинення вогню, досягнуте при посередництві Меркель у Мінську, не діє», — вважає Джон Лауж із Королівського інституту міжнародних справ.
В опублікованій кілька днів тому доповіді палати лордів вказується на «пасивність» і «відсутність уяви» в справі українсько-російської війни. Палата лордів нагадує, що Лондон зобов’язався, згідно з Будапештським меморандумом 1994 року, захищати територіальну цілісність України, чого не зробив.
В інших країнах, особливо прифронтових, нова ініціатива британців сприймається обережно. «Це добрий сигнал, але до цього часу жодна з великих країн Євросоюзу не бере активної участі в Україні», — вважає директор Варшавського центру східних досліджень Олаф Осіца.
Після поразки референдуму про незалежність Шотландії, Камерон «піймав хвилю» і може дозволити собі значну активність у закордонній політиці. Торі мають значні шанси утриматися при владі після травневих виборів: найновіше опитування тижневика «Обсервер» дає їм 35% голосів проти 33% для лейбористів. Після років складних реформ британці починають цінити пожвавлення британської економіки. Водночас підтримка перебування країни у складі Євросоюзу (45% проти 35% на користь виходу з ЄС) досягла найвищого рівня впродовж останніх років. Девід Камерон хоче організувати з цього питання референдум у 2017 році.
Намагаючись затвердити в Раді Євросоюзу гостріші санкції проти Росії, Лондон може розраховувати на підтримку Польщі, Прибалтики, Голландії, Данії і, можливо, Швеції. Але потужну групу противників гострого курсу щодо Москви становлять, зокрема, Італія, Греція, Угорщина, Австрія, Чехія, Словаччина, Кіпр. У цій ситуації арбітром того, що зробить ЄС, знову може стати Німеччина, підтримана Францією.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».