Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Березень 2015 14:42

Убивство опозиціонера

Rate this item
(0 votes)

Пізно вночі, 27 лютого 2015 року, в центрі Москви було вбито відомого російського опозиційного діяча Бориса Нємцова. Офіційне слідство розглядає кілька версій скоєння злочину. Перша пов’язана з його опозиційною політичною діяльністю, друга — з «мусульманським слідом», позаяк Нємцов відкрито виступав на підтримку карикатур на Пророка. Також пропонуються до розгляду версії бізнесові та особистої неприязні. Висувається й конспірологічна версія причетності до організації вбивства Бориса Нємцова тієї «фракції» російських спецслужб, яка невдоволена стилем і наслідками правління Володимира Путіна та наполягає на жорсткішому курсі. Опосередкованими аргументами на користь цієї версії висувається гіпотеза про нібито підготовку Нємцовим спеціальної доповіді щодо становища в Україні.
Гучне вбивство відбулося відразу після того, як на опозиційній радіостанції «Эхо Москвы» Борис Нємцов виступив на підтримку української льотчиці Надії Савченко, яка голодує у в’язниці. Також символічно, що чеченський президент Рамзан Кадиров ще до початку слідства звинуватив в організації вбивства Бориса Нємцова західні спеціальні служби.

Ця заява прозвучала в унісон із пріоритетною офіційною кремлівською версією, яка називає вбивство прикладом принесення так званої «сакральної жертви», аби розкачати суспільно-політичну ситуацію в Росії. Не дарма політичне вбивство було скоєне за день до запланованого весняного маршу опозиції. За тиждень до вбивства на марші так званого антимайдану Бориса Нємцова називали ледь не головним «ворогом» російської державності за те, що він засуджував російську агресію проти України.
Показово, що вбивство Бориса Нємцова відбулося напередодні 20-річчя вбивства 1 березня 1995 року найвідомішого телевізійного журналіста доби «гласності» Владислава Лістьєва. Тоді цей злочин став знаковим для подальшої політичної історії Росії, зафіксувавши стрімке згортання демократичних норм і наступ президентсько-олігархічного автократизму. Не виключено, що вбивство Бориса Нємцова також використовуватиметься як інструмент стимулювання антиукраїнських та антизахідних настроїв, навколо яких Кремль намагатиметься й надалі тероризувати залишки опозиційно налаштованих до його курсу політичних сил. На такому тлі не дивною є вкрай негативна реакція західних демократичних країн на цей злочин.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».