Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Березень 2015 14:33

Таджики обрали парламент

Rate this item
(0 votes)

1 бе­рез­ня 2015 ро­ку прой­шли пар­ла­мент­ські ви­бо­ри в Та­джи­кис­та­ні. На пер­ший по­гляд, зва­жа­ючи на той факт, що Та­джи­кис­тан є пре­зи­дент­ською рес­пуб­лі­кою, ви­щі збо­ри не ма­ють ви­зна­чаль­но­го впли­ву на ухва­лен­ня стра­те­гіч­них рі­шень. Але міс­це­вий пар­ла­мент за­ли­шає­ть­ся міс­цем не­прос­то­го по­го­джен­ня ін­те­ре­сів між різ­ни­ми ре­гіо­на­ми Та­джи­кис­та­ну та від­по­від­ни­ми кла­но­ви­ми гру­па­ми еліт. Не­хту­ван­ня ци­ми інст­ру­мен­та­ми на по­чат­ку 90-х втяг­ну­ло кра­їну в гро­ма­дян­ську вій­ну, яка три­ва­ла до осе­ні 1994 ро­ку та кош­ту­ва­ла де­сят­ків ти­сяч за­гиб­лих і збит­ків, від яких еко­но­мі­ка Та­джи­кис­та­ну не мо­же огов­та­ти­ся й до­сі.

Не менш цікавими таджицькі вибори є з точки зору своєрідної діагностики електоральних настроїв у Центральній Азії, адже в березні — квітні президентські вибори мають відбутися в Узбекистані та Казахстані. Крім того, стабільність у Таджикистані є принциповою з точки зору активності як сусідніх афганських талібів, так і умовно віддалених територіально, але не ідеологічно ісламістів «Ісламської держави Іраку та Леванту».


Влада Таджикистану робила все можливе, аби спостерігачі від Співдружності незалежних держав та Організації з безпеки і співробітництва в Європі визнали їхню демократичність. Правда, на фініші перегонів опозиційна соціал-демократична партія скаржилася на нерівність умов передвиборчої агітації.
Правляча Народно-демократична партія Таджикистану в останні дні перед голосуванням продовжила термін подачі електрики в будинки таджиків. За голоси соціального протесту, зважаючи на прибуття до Таджикистану сотень тисяч трудових мігрантів із Росії, сперечалися опозиційні партії різної орієнтації: Комуністична та Соціал-демократична партії, а також Партія ісламського відродження Таджикистану. Остання партія засуджує екстремізм політичного ісламу у близькосхідних країнах, але виступає за максимальну ісламізацію Таджикистану, однак у рамках загалом світської державності.
Соціологічні опитування засвідчують, що, попри надзвичайно тяжкі соціально-економічні умови повсякденного життя, таджики не готові до порушення статус-кво. Надто свіжим залишається досвід кривавої громадянської війни 1991–1994 років, аби знову ставити країну на рубіж ризиків її повторення. Додатковим гарантом збереження відносно стабільного становища є присутність на таджицько-афганському державному кордоні російських військ.
Утім, витискування легальних і нелегальних таджицьких працівників із міст Росії неминуче вносить напруженість у таджицько-російські відносини. Тому, в міру подальшого погіршення соціально-економічного становища, що виглядає неминучим, зважаючи на невтішний стан таджицької економіки, не можна виключати й загострення внутрішньополітичного становища. Особливо, якщо протестні настрої очолить більш радикальна політична сила, ніж офіційна опозиція у вигляді Партії ісламського відродження Таджикистану.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».