Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 13:00

Джон Керрі у пошуках миру

Rate this item
(0 votes)

5 лю­то­го 2015 ро­ку Ки­їв від­ві­дав дер­жав­ний сек­ре­тар США Джон Кер­рі. Йо­го ві­зит прой­шов у не­прос­тих умо­вах. На Дон­ба­сі три­ва­ють бої між ук­ра­їн­ськи­ми вій­сь­ко­ви­ми та під­три­ма­ни­ми Ро­сією бо­йо­ви­ка­ми «ДНР» і «ЛНР». За цих об­ста­вин у Ва­шинг­то­ні роз­гор­тає­ть­ся жва­ва дис­ку­сія між де­мо­кра­та­ми та рес­пуб­лі­кан­ця­ми з при­во­ду до­стат­но­сті аме­ри­кан­ської до­по­мо­ги Ки­єву у йо­го про­ти­сто­ян­ні ро­сій­ським ім­пер­ським за­зі­хан­ням.

Опозиційні до президента Барака Обами республіканці, які нині контролюють обидві палати конгресу, наполягають на повному виконанні положень американського Акта про підтримку свободи в Україні. Його положення передбачають надання 350 мільйонів доларів допомоги українській армії. Однак досі тривають дискусії з приводу надання летальної зброї Україні.
Здається, Вашингтон звертає увагу на російську пропаганду, яка вустами президента Володимира Путіна назвала українську армію «іноземним легіоном» НАТО, який воює проти інтересів Росії на Донбасі. Ці гіпертрофовані аналогії вже навіть виходять за межі пристойності в інформаційно-психологічній війні. Поки що важко побачити адекватну американську відповідь російській пропаганді. Тому не дивно, що ми не знайдемо «ДНР» — «ЛНР» в офіційному американському списку міжнародних терористичних організацій.


Водночас Вашингтон вимагає від Києва неможливого: успішного ведення бойових дій і не менш успішного реформування всіх сфер суспільного життя. Попри різну спрямованість цих завдань, все ж є одна сфера, яка не може не викликати стурбованості. Йдеться про відсутність відчутних успіхів у протидії корупції. Ця хронічна болячка, як ракова пухлина, вбиває українців і в тилу, і на фронті. Наскільки ефективною буде діяльність довгоочікуваного Антикорупційного бюро, це ще велике питання. Тож США дозовано надають лише символічні державні гарантії під зовнішні кредити Україні.
Зрозуміло, що від Джона Керрі як посадової особи, а не фінансиста масштабу Джорджа Сороса, не варто було чекати на епохальні ініціативи великої допомоги Україні. Утім, поки що немає ознак того, що США і Росія за спиною України «домовилися» про нашу подальшу долю. Принаймні переговори Джона Керрі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим вкотре зафіксували факт діаметрального підходу до способу врегулювання ситуації на Донбасі.
Здається, що Кремль намагається «обміняти» визнання своєї анексії Криму на «заморожування» конфлікту на Донбасі. У такому разі Росія отримає можливість створити «буферну зону» у вигляді так званої Новоросії та тримати у підваженому стані всю систему європейської безпеки. Зрозуміло, що такі «ініціативи» не влаштовують ані Україну, ані США, ані Євросоюз.
Не менш очевидно, що досі ступінь підтримки України з боку наших західних союзників не відповідає рівню спільної загрози. Однак чинний політичний істеблішмент західних держав «до останнього» цю істину намагатиметься не визнавати. Тому США не дуже наполягають на своїй участі в Женевському форматі переговорів, аби врівноважити вплив Росії. Головне, аби не було потім пізно.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».