Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 17:40

Гаряча Балтика

Rate this item
(0 votes)

По­чи­на­ючи від ми­ну­ло­річ­ної осе­ні, що­мі­сяч­но кра­їни НА­ТО під­ні­ма­ють по три­во­зі свої ви­ни­щу­ва­чі, щоб за­хис­ти­ти су­ве­ре­ні­тет і на­га­да­ти ро­сій­ським бом­бар­ду­валь­ни­кам, де за­кін­чує­ть­ся Ро­сія. Ту-95 (за на­тов­ською кла­си­фі­ка­цією — «вед­мідь») та ін­ші ро­сій­ські лі­та­ки в пев­ний мо­мент від­клю­ча­ють по­ві­дом­лен­ня про своє міс­це роз­та­шу­ван­ня та код і ста­ють прак­тич­но не­по­міт­ни­ми для ци­віль­них лі­та­ків, що вже не­од­но­ра­зо­во мог­ло за­кін­чи­ти­ся ка­тас­тро­фою. Ще гір­ши­ми від «вед­ме­дів» є ро­сій­ські ви­ни­щу­ва­чі Су-27: во­ни під­лі­та­ють до ци­віль­них лі­та­ків на кіль­ка­над­цять мет­рів.

НАТО повідомляє, що нинішнє збільшення повітряних і морських інцидентів з вини росіян не має прецеденту з часів закінчення холодної війни: з березня 2014 року у литовській зоні їх було вже понад 100, а в латвійській — майже 170.
Балтика є джерелом процвітання всіх держав, розташованих на її берегах. Збігнєв Бжезінський навіть порівнює Балтійське море з Великими Озерами в Америці. Як і вони, Балтика ніби навмисне створена для регіональної торгівлі: Балтійське море скорочує дорогу на світові ринки для товарів і сировини з Росії, а Озера — для сільськогосподарської продукції з американського Середнього Заходу через Чикаго до затоки Святого Лаврентія.


Шведи свого часу хотіли зробити з Балтійського моря власне озеро. Німці під час Другої світової війни через Балтику намагалися втягнути шведів у війну на своєму боці. Росіяни про російську Балтику думали, принаймні, від Петра І. Війна Москви зі шведами, в якій останні втратили Фінляндію, також стосувалася Балтики. Найбільш русифікованою Балтика була після окупації Москвою балтійських країн і зимової війни з Фінляндією у 1940 році. Нині росіяни на Балтиці мають найслабші позиції за останні кілька століть і все більше причин захотіти змінити нинішню ситуацію.
Два роки тому одна з американських урядових агенцій розповсюдила доповідь «Вузькі нафтові гирла світу» (World Oil Transit Chokepoints), яка викликала широку світову дискусію. У 2014 році більше половини світової нафти транспортувалося кораблями, і блокування найважливіших морських проток може мати незрівнянно більші прикрі наслідки для глобальної економіки, ніж закриття Суецького каналу у 1956 році.
Найважливішою є Ормузька протока, де Перська затока з’єднується з Індійським океаном. Через неї транспортується майже вся близькосхідна нафта, і її безпеку гарантує 5-й флот США, розташований у Бахрейні. У 2012 році друге місце в ієрархії займала Молуккська протока, через яку надходить нафта до Китаю, Японії і Південної Кореї. Третє місце поділили Суецький канал і Босфор, а відразу за ними Датська протока, яка з’єднує Балтику з Північним морем і далі з Атлантикою.
Ця балтійська протока нині вже на третьому місці за обсягом транспортованої нафти, і її значення буде тільки зростати, бо росіяни, усвідомлюючи можливі проблеми з транспортом через Східну Європу, у прискореному темпі збільшують потужності нафтопорту в Приморську, неподалік від Петербурга. А ще є Північний газопровід і газопорти у Клайпеді та Свіноуйсьцє.
Доступ до балтійських торгових шляхів не становив для Росії жодної проблеми аж до 2004 року. Ситуація змінилася лише після вступу Литви, Латвії і Естонії до НАТО. Жорсткі погрози щодо балтійців стали небезпечними, хоча Росія і надалі користується, наприклад, портом у Клайпеді, проте вже на таких самих умовах, як і всі інші.
Повну свободу Москва має нині лише у власних портах в Калінінградській області і Фінській затоці, хоча й тут, як вважає Кєлль Алеклетт з Уппсальського університету, у разі конфлікту російські кораблі будуть змушені проходити довгою недружньою трасою у відкрите море вздовж натовського узбережжя Естонії, а в разі необхідності — балтійський флот може бути заблокований.
Якщо балтійські країни і Польща для Росії на найближчі десятиліття стратегічно втрачені, і вона не може розраховувати хоча б на їх нейтральність, то роль Швеції і Фінляндії залишається відкритою, і навколо них точиться нині гра. Жодна з цих держав не є членом НАТО, хоча дискусія з цього питання триває і у Стокгольмі, і в Гельсінкі. Обидві країни віддані ідеї нейтральності, яка вже не раз рятувала їх від війни.
Достатньо, однак, подивитися на мапу, аби переконатись, що Балтика де-факто є шведським морем. У самому її центрі розташований шведський Готланд — острів, без якого неможливо панувати на Балтиці. Географічне положення Швеції має велике значення для оборони балтійських держав силами НАТО, які наполегливо намовляють Стокгольм вступити до Альянсу.
Останні кільканадцять місяців «витверезили» шведів. Почалося все минулого року імітацією атаки російських «ведмедів» на Стокгольм і згаданий Готланд. Ранньої весни поблизу Мальме «боїнг» авіакомпанії SAS ледве уник тарану російського розвідувального літака, який звично відключив ідентифікаційні сигнали.
Кульмінацією стало осіннє полювання на російський підводний човен, який, імовірно, «заблукав» десь у мілких водах поблизу Стокгольма (якщо взагалі там був). Шведи спрямували на безрезультатний пошук майже весь свій флот. Корабель міг заховатися в закамарках стокгольмського архіпелагу, і єдиним шансом на його виявлення була б робота вертольотів із сонарами. Та шведи в рамках заощадження оборонних витрат відмовилися від таких літальних апаратів ще шість років тому.
На думку багатьох експертів, у цій грі насправді йдеться не про Швецію, а про Фінляндію. Полковник Ян Мертберг зі Шведської академії оборони переконує, що вступ Фінляндії до НАТО означатиме, що, у разі суперечки із Заходом, Петербург (і вся Росія) будуть відрізані від Балтики.
Безпосередній російський тиск на Гельсінкі — через залякування літаками чи порушення кордону — з певністю переконає фінів у користі вступу до НАТО. Уже нині 60% із них вважають Росію найбільшою загрозою (рік тому таких було 30%). Москва тероризує шведів за принципом: дорогі фіни, подивіться, що вас очікує, якщо зробите хоч один крок у напрямку НАТО. Сидіть тихо — і вас не чіпатимуть. Певним підтвердженням цієї теорії є факт, що російські «ведмеді» оминають Фінляндію на далеких підступах.
Суперництво за Балтику може незабаром виявитися так само важливим, як і конфлікт в Україні. Останній ускладнює для Москви ситуацію у Східній Європі, але має в основному геополітичне і престижне значення. Він безпосередньо не загрожує Росії. Криза ж на Балтиці і можливе блокування моря для російських товарів і нафти матиме швидкі катастрофічні наслідки для економіки Росії.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».