Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 17:58

Терористичний напад на європейські цінності

Rate this item
(0 votes)

7 січ­ня 2015 ро­ку те­ро­рис­ти ата­ку­ва­ли ре­дак­цію гу­мо­рис­тич­но­го жур­на­лу «Шар­лі Еб­до» у Па­ри­жі. Ви­дан­ня ста­ло сим­во­лом сво­бо­ди сло­ва, вод­но­час мак­си­маль­но за­гос­трив­ши віч­ну проб­ле­му сво­бо­ди сло­ва і су­спіль­ної мо­ра­лі, гу­ма­ніз­му і то­ле­рант­но­сті.

Зазвичай постмодернізм визнає за абсолютну цінність лише свободу, причому без розрізнення «свободи зла» та «свободи добра». Не кажучи вже про золоте правило людської моралі: не робити іншим того, чого не бажаєш собі. Так постмодерністські цінності Європи зіштовхнулися з фактично домодерними цінностями радикальних ісламістів. Від часів Великої французької революції, яка у глобальному масштабі принесла гасла свободи, рівності й братерства, іслам переживає непросту історичну епоху пристосування до сучасності.
Як послідовно монотеїстична релігія іслам скептично ставиться до плюралізму цінностей, які по волі чи по неволі заперечують саме право на буття цієї світової релігії. Тож невипадково від 1950-х років набирає популярності в мусульманській громаді ідея повернення до початкового ісламу, тобто до його жорстко монотеїстичної версії.
У середовищі більшості мусульманської громади — сунітів ця тенденція представлена саудівськими ваххабітами, яких за пуританський світогляд часто називають «протестантами ісламу». Шиїтську версію ісламського радикалізму після ісламської революції 1979 року презентує Іран та підтриманий Тегераном рух ХЕЗБОЛЛА.


Після терористичної атаки на США 11 вересня 2001 року, а особливо після вторгнення США до Афганістану, Іраку, а також після усунення від влади низки авторитарних режимів на Близькому Сході навесні 2011 року в середовищі радикального ісламу набирає сили сунітський рух салафітів (від арабського слова «салаф» — предок). Салафіти виступають за «повернення до Корану», а також до ранньої ісламської традиції організації суспільного життя. Вони проводять активну вербувальну діяльність, навертаючи в іслам етнічних європейців. Особливо активним салафітський рух в Європі є у Франції, Німеччині, Великій Британії, Іспанії.
Однак події у Франції показали, що спеціальні служби допустили тактичні помилки. Зокрема, за безпосередніми виконавцями терактів припинили стеження ще за шість місяців до скоєння ними теракту. Крім того, французька розвідка не прислухалася до попереджень ліванських колег щодо можливості терористичних атак на різдвяно-новорічні свята. Водночас загроза тероризму є частиною плати за свободу.
Неважко собі уявити тоталітарну державу, здатну придушити і знищити в зародку будь-який тероризм. Але такій державі самій довелося б озброїтися систематичним терором на всіх рівнях життя суспільства. Якщо такою є ціна безпеки, то чи всі в неї глибоко вірять?
Коли у серпні 2011 року ультраправий радикал Андерс Брейвік здійснив атаку на мирних норвежців, протестуючи проти неконтрольованої міграції, власті Норвегії закликали співгромадян не погоджуватися на обмеження свободи. Марш свободи, який 11 січня 2015 року відбувся у Парижі, засвідчив, що більшість французів так само налаштована.
Звичайно, у демократичному суспільстві є й інша точка зору. Найбільш радикально налаштована частина прихильників французького Національного фронту ледь не погрожує атакувати мечеті у Франції. Це може означати фактично громадянську релігійну війну, коли ні про яку свободу вже говорити не доведеться.
Розуміючи небезпеку цього, колишній президент Франції Ніколя Саркозі закликав правлячих соціалістів до консолідації заради захисту спільних цінностей свободи і демократії, які зазнають ударів із боку як ультраправих радикалів, так і радикальних ісламістів. Основна боротьба за справжні європейські цінності ще попереду.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».