Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Серпень 2018 17:31

Кілька фактів про Наталію Прищепу

Rate this item
(0 votes)

В українській легкій атлетиці зміна поколінь. На перший план виходять учорашні юніори, серед яких голосніше за всіх про себе заявила 23-річна бігунка з Рівного Наталія Прищепа.
На чемпіонаті Європи в Берліні вона захистила титул чемпіонки на традиційно складній дистанції 800 метрів. Укрінформ зібрав усе, що потрібно знати про нашу чемпіонку.

Пропускала тренування, поки не розлютилася через поразку
Майбутня чемпіонка з шести років брала участь у всіх шкільних змаганнях. За словами її батьків, Наталя була спритною, із задоволенням бігала кроси. У сьомому класі на уроках фізкультури вона навіть перемагала всіх пацанів.
У результаті шкільний учитель фізкультури порадив своєму другові відомому українському тренеру з легкої атлетики Михайлу Романчуку взяти її в секцію.
За словами самої Прищепи, спочатку вона дуже поверхово ставилася до тренувань. Наприклад, із першого заняття вона втекла, не закінчивши розминки.
Погано відвідувала тренування десь півтора року. «Завжди знаходила купу причин, щоб не йти в секцію. То уроків багато задали, то треба було три рази на тиждень до стоматолога йти. А потім, якось дуже погано виступивши на обласних змаганнях, розлютилася сама на себе. З того часу стала тренуватися щодня», — зізналася Наталя.

Талант від Бога і колючий характер
За словами її першого тренера Михайла Романчука, у Прищепи спортивний талант від Бога. Це було видно ще зі шкільних років. Характер колючий, але працювати з нею легко. Працьовита і наполеглива.
Романчук так описав перші кроки своєї підопічної: «Спочатку доводилося буквально відбивати її від інших дитячих тренерів, які, бачачи, як легко цій тендітній дівчинці даються перемоги на всіх середніх дистанціях — і на 500, і на 800, і на півтори, і на три тисячі метрів, запрошували Наташу у свої секції.
Мені здається, блискучий фініш у Прищепи закладений на генетичному рівні. Це — дар природи. Він є і ніхто його не може забрати. Завжди біжить легко, красиво, граціозно».

Вчилася на совість, дипломований економіст
Прищепа поєднувала навчання в Національному університеті водного господарства та природокористування з професійним спортом. За її словами, було непросто: «Розпорядок дня дуже насичений, адже я вчилася на денному відділенні. Закінчила п’ятий курс магістратури за спеціальністю «економіка підприємства».
Університет, тренування. Домашні завдання, знову тренування. А як інакше досягти результату? До речі, ніколи пари не пропускала і всі іспити і заліки здавала вчасно».

Мама не ходить на змагання дочки — дуже нервує
Мама Наталії Галина Максимівна наживо дивилася змагання, де виступала її дочка, всього один раз. Зізналася, що це видовище не для її нервів, ледве витримала.
Напередодні стартів дочки вона завжди ходить до церкви. Молиться за те, щоб Наталя була першою і щоб її не підвело здоров’я. Переможні забіги дочки на чемпіонатах Європи в Амстердамі та Берліні мама дивилася по Інтернету та телебаченню.

Живе з батьками, любить пиріг з чорницею
Чемпіонка Європи поки живе з батьками. В одній кімнаті квартири проживають мама і тато, а дві інші займають Наталя і її старший брат. За словами мами, їхня дочка обожнює домашню їжу — м’ясо та солодке. Серед маминої випічки на першому місці — пиріг з чорницею.

Не знає, що таке дієта
Наталя — витончена на вигляд дівчина. Вага спортсменки — 48 кг при зрості 163 см. При цьому вона ніколи не дотримувалася спеціальної дієти для підтримки форми.
«Я завжди була такою худорлявою, вдалася в маму. Їм усе підряд. Особливо люблю мамину смажену картопельку. Ні, на фігурі це ніяк не відбивається, а їм картоплю вже 20 років», — розповіла вона журналістам.
* * *
Наталія Прищепа прокоментувала перемогу на чемпіонаті Європи в бігу на 800 м у Берліні. Про це вона розповіла сайту Федерації легкої атлетики України.
«Я дуже рада, що мій помаранчевий номерок чемпіонки Європи ще на два роки залишається зі мною. Звичайно, захистити титул важче, ніж добути його вперше, тому що одна справа, коли ти прийшов змагатися, за щось боротися, а інша — коли ти виходиш на старт із титулом.
Він зараз твій, але настає момент, коли ти розумієш — або він у тебе залишиться, або ти його втратиш. В першу чергу це важко психологічно.
Мені пощастило, що я ще до старту зуміла заспокоїтись і тверезо оцінювала ситуацію в забігу, обмірковувала, що відбувається на дистанції. Так що я бачила, хто мене закриває. На щастя, з цієї пастки я успішно вибралася.
Два роки тому я вперше бігла 800 метрів на змаганнях такого рівня. Так, у мене пішли результати, але на такому високому рівні я не дуже орієнтувалася — де потрібно виходити вперед, де прискоритися, коли почати бігти трохи повільніше, взагалі, як правильно тактично розкласти дистанцію. Але за два роки вже набралася досвіду і більше розумію, як діяти на дистанції в тій чи іншій ситуації», — сказала Прищепа.
* * *
Нагадаємо, українка Наталія Прищепа стала чемпіонкою Європи в бігу на 800 метрів. Інша українка Ольга Ляхова виборола на цій дистанції «бронзу».
Загалом Україна виборола на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в Берліні шість медалей. Крім Прищепи і Ляхової, «золото» на дистанції спортивної ходьби на 50 км виграв Мар’ян Закальницький.
Аліна Цвілій стала срібним призером на дистанції спортивної ходьби на 50 км. Сергій Никифоров виборов бронзову медаль у стрибках у довжину. Анна Рижикова взяла «срібло» в бігу на 400 м з бар’єрами.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».