Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 17:55

Неймовірне повернення Підгрушної

Rate this item
(0 votes)

Уже зі стар­ту но­вий бі­ат­лон­ний се­зон під­го­ту­вав при­єм­ний сюр­приз для віт­чиз­ня­них при­хиль­ни­ків цьо­го кра­си­во­го спор­ту. Лі­дер збір­ної Ук­раї­ни Оле­на Під­груш­на схо­ди­ла на п’єдес­тал по­ша­ни у двох осо­бис­тих гон­ках на пер­шо­му ета­пі Куб­ка сві­ту, що від­був­ся у швед­сько­му Остер­сун­ді.

Першою в програмі особистих змагань була класична індивідуальна гонка на 20 км. Орієнтир для всіх суперниць установила чешка Габріела Соукалова, яка стріляла ідеально аж до останнього патрона. Але 20-а мішень відмовилася закриватися, і саме цей промах не дав Габі перемогти. Досить скоро увагу привернула Марі Дорен-Абер: вона показала найвищу швидкість. Але француженка припустилася двох помилок на третьому рубежі, які все одно не завадили їй очолити проміжний протокол.

Перекрити досягнення Марі можна було лише ідеальною стрільбою. І така претендентка знайшлася в збірній Італії! Доротея Вірер пройшла чотири бездоганних вогневих рубежі і, отримавши перед останнім колом 46-секундну перевагу над Дорен-Абер, здобула перемогу! На попередній подіум устигла також норвежка Тіріл Екгофф.
А от друга половина гонки стала бенефісом Олени Підгрушної, яка вийшла на старт пізно, 81-ю, коли більшість конкуренток уже фінішували. Ідеально розподіливши сили по дистанції (а на останньому колі у Підгрушної шостий час, усього на 14 сек повільніше за Дорен-Абер), на вогневих рубежах вона показала майстер-клас усім суперницям. Найбільш напружений момент був, напевно, перед останнім пострілом третього рубежу, коли Підгрушна зробила по-справжньому театральну паузу.
А на останньому колі потрібно було утримати 14 сек переваги перед Екгофф, і Підгрушна гідно впоралася із цим завданням. Вона стала третьою, програвши Вірер 37,8 сек, а прудконогій Дорен-Абер — 23,7 сек.
Є за що похвалити також інших наших дівчат — ще три українки набрали кубкові очки: Ольга Абрамова і Юлія Джима з трьома хвилинами штрафу посіли 16-е і 18-е місця відповідно, а ще одне повернення цього сезону, Наталія Бурдига, з двома промахами на останньому рубежі стала 27-ю.
Утім, Підгрушна не обмежилася коронною «класикою». У спринті українські дівчата снайперами не стали — лише Надія Бєлкіна пройшла обидва вогневих рубежі без штрафу. Але українки дуже вдало пробігли — за загальною швидкістю на дистанції Ольга Абрамова та Олена Підгрушна опинилися в чільній десятці, Юлія Джима — у двадцятці.
У підсумку Підгрушна на останньому колі відіграла п’ять позицій і з одним промахом фінішувала третьою, як і в індивідуальній гонці.
Блискуча гонка вдалася і Ользі Абрамовій. Так само, як і в капітана, в Олі одне коло штрафу, але другий час проходження завершальної третини дистанції. Підсумковий сьомий результат — на цей момент найвище досягнення Абрамової в гонках Кубка світу!
13-й результат Юлії Джими — також досягнення, теж здобуте з колом штрафу в стрільбі лежачи. А Надія Бєлкіна з чистою стрільбою повторила рекордний торішній результат, показаний в Остерсунді, — 30-е місце.
Перемогла в спринті точна чешка Габріела Соукалова, а другою сенсаційно стала італійка Федеріка Санфіліппо, яка торік не вражала і 80% мішеней. Цього разу вона була точною і швидкою.
Про головну українську зірку першого етапу Кубка світу президент Федерації біатлону України Володмир Бринзак сказав так: «Коли Олена вирішила повернутися у спорт, вона відразу пішла у зал і почала навантажувати себе силовою роботою. У квітні-травні, коли вся збірна відпочивала, Підгрушна робила все можливе, аби до перших зборів підвести себе до нормального функціонального стану. Як наслідок — дві нагороди Кубка світу. Чудовий результат. Та не будемо поспішати: попереду цілий сезон».
Цього тижня сезон продовжується в Австрії. У Хохфільцені 11 грудня відбудуться спринтерські гонки, в суботу — гонки переслідування, а в неділю — перші у сезоні естафети.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».